Trebinje subvencioniše samozapošljavanje

TREBINJE – Trideset nezaposlenih Trebinjaca i Trebinjki dobilo je posao preko projekta samozapošljavanja i zapošljavanja kod privatnih preduzetnika, za šta su 130.000 maraka obezbijedili grad Trebinje i Zavod za zapošljavanje, ali je i organizacija “Helvetas – Moja budućnost” obezbijedila dodatnih 15.000 maraka.

 

Novac je obezbijeđen za 10 lica za samozapošljavanje, dok će ih se 20 zaposliti kod privatnih preduzetnika, a svi oni su sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem potpisali i ugovor o finansiranju.

Mirjana Mucović dobila je 5.000 maraka, koje će uložiti u otvaranje web-agencije.

Bavimo se izradom sajtova, specijalizovanih za različite prezentacije i djelatnosti, kao i izradom web-šopova i digitalnim marketingom, a onima kojima pružimo uslugu nudimo i održavanje, edukaciju, promociju pomoću društvenih mreža i slično“, kazala je ona zahvalivši gradskim vlastima i Zavodu na ovoj pomoći.

Napominjući da grad Trebinje izdvaja 65.000 maraka, a 65.000 Zavod za zapošljavanje, gradonačelnik Ćurić kaže da će za one koji će se samozaposliti 70% sredstava biti uplaćeno na njihove račune odmah nakon potpisivanja ugovora, a privrednicima će biti uplaćeno 60% sredstava, dok će i jednima i drugima ostatak biti isplaćen nakon 12 mjeseci.

Nadam se da će svi uspješno poslovati, a mi ćemo za sve one koji ispoštuju dogovor obezbijediti i dodatna sredstva kako bi mogli da apliciraju na naš javni poziv koji je uveden kao praksa kojom se stimuliše samozapošljavanje i zapošljavanje kod privrednika“, kazao je Ćurić.

Ukoliko ugovor ne bude ispoštovan, za sve one koji ne budu iskoristili sredstva, grad Trebinje kreće u procedure da se sredstva vrate, jer je, kako je rečeno, potrebno pokazati ozbiljnost u poslu i zbog dodatne podrške.

Takav stav zauzeo je i direktor Regionalne filijale Zavoda za zapošljavanje RS Dragan Popović, koji je napomenuo da je u pitanju dobra praksa Zavoda i lokalnih zajednica, a da se na poziv prvi prijavio grad Trebinje, pokazujući i na ovaj način veliku društvenu odgovornost.

Trebinje je imalo usvojen akcioni plan, ima formiran Savjet za zapošljavanje, planirana sredstva za ovu namjenu i uredno plaća poreze i doprinose, kao i svi poslodavci, a sve to je bio glavni preduslov da uopšte konkuriše na poziv, što ga je svrstalo među rijetke lokalne zajednice koje to sve ispunjavaju i odmah su im odobrena sredstva“, kazao je Popović, napominjući da je u prošloj godini za ovaj grad odobreno 725.000 maraka za zapošljavanje 152 lica, a da je sada u toku konkurs za demobilisane borce.   Nezavisne

Чланак Trebinje subvencioniše samozapošljavanje се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Trebinje subvencioniše samozapošljavanje