U 12 sati kreće lockdown u Srbiji: Evo šta će samo raditi, šta ide pod ključ

Učenici srednjih škola od ponedjeljka, 8. marta, prijeći će na online nastavu, saopćeno je iz Vlade Srbije koja je juče usvojila nove mjere.

Mogućnost da rade danas nakon podneva do ponedjeljka ujutru imat će samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21 sat, apoteke i benzinske pumpe čije radno vrijeme nije ograničeno.

U ski centrima, ove mjere važit će od ponoći i trajat će do ponedjeljka, što znači da ugostiteljski objekti na ovim mjestima neće raditi tokom cijelog vikenda.

Izuzetak su hotelski kafići i restorani, koji tokom vikenda mogu usluživati samo goste koji imaju prijavljen boravak.

Kada su u pitanju ustanove kulture, samo pozorišta će moći da rade do 21 sat uz poštovanje svih epidemioloških mjera, dok će unapred zakazani sportski događaji moći da se održe, ali bez prisustva publike. prenosi “Radiosarajevo“.

Bitno je napomenuti da je djelatnost dostave hrane moguća 24 sata dnevno, dok je šalter prodaja hrane i pića nakon 12 sati u subotu zabranjena na teritoriji cijele Srbije do ponedjeljka ujutru.

Takođe, nakon 12 sati mogu raditi privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, veterinarske ambulante i stomatološke ordinacije.

Sve pijace u Beogradu u sastavu JKP “Gradske pijace”, radit će uobičajeno, poput prodavnica hrane i hipermarketa.

Od ponedjeljka, 8. marta, sve će raditi po uobičajenom režimu i radna vremena svih objekata bit će ista kao i do danas.

“Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijat će se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu, tako da nove mjere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije”, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.


Izvorni članak: U 12 sati kreće lockdown u Srbiji: Evo šta će samo raditi, šta ide pod ključ