Dramatično obraćanje Đukanovića: Zdravlje građana u ozbiljnoj opasnosti

Zdravlje građana Crne Gore je u ozbiljnoj opasnosti, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je neophodno ažurno uvođenje i energična primjena mjera, efikasna kontrola njihovog poštovanja i zatvaranje granice za ulazak u državu bez PCR testa, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je u izjavi povodom aktuelne epidemiološke situacije kazao da je za nešto više od 11 mjeseci od posljedica infekcije koronavirusom preminulo više od hiljadu građana Crne Gore.

“Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vijest u prijateljskim zemljama širom svijeta s daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosjećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, stravične brojke u svakodnevnom broju porasta oboljelih i preminulih, ne smiju nikoga ostaviti ravnodušnim.

“Zdravlje naših građan je u ozbiljnoj opasnosti. Zato apelujem na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije, što nam je omogućavalo podnošljivu kontrolu situacije”, naveo je Đukanović.

On je istakao da su više nego ikada potrebni sistemski pristup, timsko djelovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost u obavljanju svih poslova.

U tom cilju je, kako je naveo, neophodno ažurno uvođenje i energična primjena mjera, efikasna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva.

“Da bi uspjeli u tome, moramo se uzdići iznad svih podjela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo”, zaključio je Đukanović.

U Crnoj Gori je na današnji dan aktivno 8.558 slučajeva. Od početka pandemije, ukupan broj preminulih od posljedica COVID-19 u Crnoj Gori je 1.015.


Izvorni članak: Dramatično obraćanje Đukanovića: Zdravlje građana u ozbiljnoj opasnosti