(VIDEO) U Puračiću upriličena promocija upisa ćaske na Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH

Nakon višegodišnjih nastojanja i niza aktivnosti KUD-a Puračić, “Puračka ćaska – umijeće pripremanja i služenja” konačno je uvrštena na preliminarnu Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH. Ovo staro, tradicionalno jelo puračkog kraja upisano je kao četrnaesti element nematerijalne baštine na prostoru Bosne i Hercegovine a prvi je gastronomski specijalitet na ovoj listi. Za promociju upisa puračke ćaske na Listu nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine, članovi KUD-a Puračić odabrali su 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pedsjednik KUD-a Puračić Hazim Osmanović održao je kratku prezentaciju, te podsjetio na višegodišnje aktivnosti koje su prethodile upisu ćaske na pomenutu listu, a nakon prezentacije dodijeljene su zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle da puračka ćaska bude uvrštena na Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa FBiH, što je korak bliže upisu na reprezentativnu Listu svjetske baštine koja se vodi pri UNESCO-u a na koju su do sada iz Bosne i Hercegovine upisana samo 4 elementa.

Na kraju ove svečane večeri uslijedilo je i ćaskanje uz ćasku koju su, prema tradicionalnom receptu pripremile vrijedne članice KUD-a Puračić. Ovaj ali i brojni drugi recepti tradicionalnih jela puračkog kraja zabilježeni su u knjizi “Puračka sofra”

Našim domaćinima, članovima KUD-a Puračić, na čelu sa predsjednikom Hazimom Osmanovićem, zahvaljujemo na gostoprimstvu i čestitamo na ovom značajnom uspjehu. Građani Tuzlanskog kantona itekako trebaju biti ponosni na ovaj uspjeh, na čemu ne treba stati već, naprotiv, svi zajedno treba da dajemo svoj doprinos i pomognemo da ćasku uvrstimo na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine. Radio Studio D i televizija Tatabrada će to svakako činiti i dalje. 

VIDEO prilog pogledajte ovdje


Izvorni članak: (VIDEO) U Puračiću upriličena promocija upisa ćaske na Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH