Mnogi zvaničnici čestitali građanima Dan nezavisnosti BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u poruci građankama i građanima naveo je da je prije 29 godina proveden referendum o nezavisnosti, a građani BiH su hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke i izabrali put slobode i dostojanstva. Istakao je da je to bio jedan od najznačajnijih trenutaka u sveukupnoj historiji BiH.

Dodao je da je potrebno prisjetiti se i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu BiH i osigurali njen opstanak jer bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i teritorijalni integritet danas ne bi bilo ni BiH.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze osiguramo uslove za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve. To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama“, naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić u čestitci je kazao da je “prije gotovo tri decenije, slobodno izraženom voljom, većina građana i naroda naše zemlje izjasnila se za suverenu i nezavisnu državu BiH“.

Pred nama je mnogo izazova, aktuelnih problema, ali moramo svi zajedno efikasnije djelovati kako bismo ostvarili cilj, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život njenih građana. Uvijek ćemo se zalagati za modernu, uređenu demokratsku državu jednakopravnih građana, u kojoj će biti mjesta za sve, bez obzira na vjeru i naciju. Borit ćemo se za očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti. Ljubav prema domovini prenosit ćemo na mlađe generacije, koje vjeruju da se učenjem, radom i nadom u pravo i pravdu to može postići. Ostanimo prkosni i ponosni u danu kada obilježavamo naš najveći praznik“, poručio je Komšić.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković navela je da je uprkos najvećim iskušenjima, BiH opstala.

Borba za prosperitetnu, modernu i evropsku BiH ravnopravnih naroda i građana, za kakvu su se opredijelili građani naše zemlje na referendumu, traje i danas. Suočena sa različitim nasrtajima i pogledima na budućnost, naša domovina nastavlja svoj put na kojem će postati dio evropske porodice, i u kojoj će svi građani imati jednaka prava. Vjerujem da ovakav put nema alternativu, i zbog toga je važno da svi zajedno učinimo više da naša domovina bude snažnija i naprednija, a da naši građani bolje žive“, rekla je Turković.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u čestitci svim građanima izjavio je da je BiH u proteklom periodu prošla kroz brojne prekretnice i sudbonosne izazove.

Njenim čuvarima, i u najdramatičniji historijiskim trenucima, ideja vodilja je bila očuvanje zajedništva, ravnopravnosti i uvažavanje različitosti. I u ovom vremenu, jačanje i promovisanje zajedničkih vrijednosti, put je kojim želimo ići i graditi budućnost za naše građane“, smatra Cikotić.

U čestitci zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića navodi se:

Povodom Dana nezavisnosti naše države BiH, koji ove godine proslavljamo suočeni sa izazovima pandemije koronavirusa, čestitam vam ovaj izuzetno važan datum za samostalnu, nezavisnu i suverenu BiH, multietničku, građansku, antifašističku i demokratsku državu, zemlju kulturnog i vjerskog prožimanja, sa iskrenom vjerom u prosperitetnu i euroatlantsku budućnost naše jedine domovine BiH“.

Naš je zadatak i obaveza čuvati suverenitet i nezavisnost za koju smo se izborili. Od tog zadatka ne smijemo odustati jer BiH je cjelovita, nedjeljiva i suverena država, međunarodno priznata i to je jedina istina i jedina zakonitost“, naveo je Dunović i dodao “Još uvijek mnogi tu nezavisnost zaboravljaju i dijele zemlju i njene građane. Kao i uvijek, neće nas ubijediti da ne možemo živjeti skupa, civilizovano i normalno u cijeloj Bosni i Hercegovini“, rekao je potpredsjednik entiteta Federacija BiH Milan Dunović.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović navela je “naši najbolji sinovi i sve patriote zavjetovali su nas da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost naše jedine domovine, nikada ne smijemo dovesti u pitanje” dodajući da je najbolji način da im se oduže “da bezuslovno radie na jačanju moderne i stabilne države, članice euro-atlantskih integracionih procesa, države koja će svojim privredno-ekonomskim i društvenim potencijalima stvoriti i kontinuirano raditi na jačanju ambijenta za život svih Bosanaca i Hercegovaca“.

Brojne ličnosti iz javnog, sportskog i kulturnog života, takođe, uputile su čestitke za 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.


Izvorni članak: Mnogi zvaničnici čestitali građanima Dan nezavisnosti BiH