U Lukavcu formiran Etički odbor: Sa građanima prate rad izabranih zvaničnika

U prostorijama Općine Lukavac jučer je formiran Etički odbor koji je samim tim krenuo sa zvaničnim radom.

Odbor sačinjava sedam članova, a mandat traje četiri godine i vezan je mandatom saziva Općinskog vijeća.

Izabrani zvaničnici uvijek moraju imati na umu da su predstavnici svih građana u općini Lukavac, te u svom djelovanju moraju postupati isključivo u javnom, a nikako u privatnom interesu, izjavila je za SodaLIVE.ba Esma Omerdić, predsjednica Etičkog odbora:

Moram naglasiti da svi građani naše općine imaju pravo i mogućnost podnositi prijave za sve oblike kršenja pravila ovog kodeksa. Uredne i potpisane prijave podnose se u pisanoj formi Etičkom odboru uz obavezne navode radnje za koje se smatra da čini povredu kodeksa i dokazom kojim to potvrđuju, dodala je Omerdić.

Posebno je istakla važnost medija u praćenju rada izabranih zvaničnika:

Da ste nam važni za saradnju, kao sredstvo javnog informisanja, dokaz je član 8. Etičkog kodeksa u kojem stoji da izabrani zvaničnici trebaju biti dostupni i otvoreni prema javnosti te su prema zahtjevima medija pošteno i u potpunosti dužni pružiti informacije o obavljanju svojih dužnosti, zaključila je Esma Omerdić, predsjednica Etičkog odbora.

Napominjemo da je Etički odbor nadležan da prati i nadzire ponašanje i djelovanje izabranih zvaničnika, da prati i analizira primjenu Etičkog kodeksa, razmatra prijave i kršenje kodeksa, vrši postupak provjere te predlaže sankcije i mjere ukoliko se ustanovi da je došlo do povrede odredbi kodeksa, te obavještava javnost o svom radu.


Izvorni članak: U Lukavcu formiran Etički odbor: Sa građanima prate rad izabranih zvaničnika