FOTO/ Uhapšeno sedam osoba koje se sumnjiče za prisiljavanje djece na prosjačenje

Nakon višemjesečnih istražnih aktivnosti službenika Sektora kriminalističke policije MUP -a TK u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, a po naredbi Kantonalnog suda Tuzla rano jutros izvršeni su pretresi na šest lokacija na području Tuzlanskog kantona ( Lukavac, Gračanica i Kalesija), nakon čega je slobode lišeno sedam osoba.

Oni se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u sticaju sa krivičnim djelom trgovina ljudima, tačnije sumnjiče se za radnu eksploataciju djece, odnosno prisilo prosjačenje.

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva, Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače.

Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac.

(rtv.slon)

Izvorni članak: FOTO/ Uhapšeno sedam osoba koje se sumnjiče za prisiljavanje djece na prosjačenje