Broj zaposlenih u industriji u Njemačkoj u padu prvi put nakon 2010.

BERLIN – Broj zaposlenih u industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj smanjen je u 2020. prvi put u posljednjih deset godina, pokazuju podaci objavljeni u utorak, stvarajući sumornu sliku uoči pregovora između Vlade i raznih industrijskih grupacija o korona-krizi.

broj zaposlenih

FOTO: Pixabay

Tokom krizne godine, prosječno je 5,5 miliona ljudi radilo u lokalnim proizvodnim firmama s 50 ili više zaposlenih, objavio je Savezni zavod za statistiku (Destatis). To je za 2,2 odsto manje u odnosu na 2019.

Posljednji godišnji pad zabilježen je 2010. godini, kada je finansijska kriza rezultirala padom od 2,4 odsto.

U decembru 2020. godine, pad broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu bio je posebno izražen u metalskoj i prerađivačkoj industriji (5,8 odsto), a slijedi mašinstvo (4,5 odsto) i automobilski sektor (3,2 odsto).

Nasuprot tome, hemijska industrija je u decembru zabilježila rast radne snage za 1,6 odsto u odnosu na isti period 2019.

Radnici koji su trenutno otpušteni sa posla kao dio vladinog programa čekanja uključeni su u te brojke.

Ministar privrede Peter Altmajer trebalo bi u utorak da ugosti predstavnike poslovne zajednice na konferenciji na kojoj će razgovarati o krizi izazvanoj korona virusom.

Dok su industriju pogodili prekinuti lanci nabavke i pad globalne potražnje, preduzeća u drugim sektorima su se mučila zbog prisilnih zatvaranja tokom karantina.

Više od 40 udruženja koja predstavljaju različite grane industrije pozvano je da učestvuje u razgovorima, uključujući teško pogođeno ugostiteljstvo, maloprodaju i turizam, javlja “DPA”.   Fena

Чланак Broj zaposlenih u industriji u Njemačkoj u padu prvi put nakon 2010. се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Broj zaposlenih u industriji u Njemačkoj u padu prvi put nakon 2010.