Sindikat Agencije za privatizaciju FBiH najavio štrajk

SARAJEVO – Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH /FBiH/ danas je najavio štrajk upozorenja kojim traže uključenje Vlade FBiH u rješavanje deblokade računa Agencije, kako bi radnicima bile isplaćene zaostale plate, uplaćeni doprinosi i obezbijeđeni uslovi za rad.

foto: pixabay

Predstavnici sindikata jutros su se okupili ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, gdje su ukazali da radnicima plate i doprinosi nisu uplaćeni od septembra, zbog čega su ostali bez zdravstvenog osiguranja u vrijeme pandemije virusa korona.

Sindikalci su ukazali i na loše uslove rada u Agenciji, te zahtijevaju da se radnicima obezbijedi kancelarijski prostor, materijal i telekomunikacije, prenose federalni mediji.

“Radnici Agencije su iskazali veliko strpljenje i razumijevanje, specifičnost ekonomskog trenutka i ostalo, ali smo dovedeni do zida i tražimo hitno rješenje ove situacije, jer ova agonija traje čitavu godinu dana u vrijeme pandemije ovo je nedopustivo”, poručili su iz Sindikata.

Oni smatraju da Vlada FBiH ima zakonsku nadležnost za sprovođenje zakona FBiH, uključujući i privatizacioni, te da je neophodno da se aktivno uključi i nađu sredstva za deblokadu računa.

Teško finansijsko stanje Agencije uzrokovano je blokadom računa na osnovu presude Vrhovnog suda FBiH, prema kojoj Agencija duguje 6.225.285 KM. Srna

Чланак Sindikat Agencije za privatizaciju FBiH najavio štrajk се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Sindikat Agencije za privatizaciju FBiH najavio štrajk