Preminuo komandant i “Zlatni ljiljan” Ibrahim Salihović

Nakon duge borbe sa teškom bolešću, danas je preminuo srebrenički ratni komandat Ibrahim Salihović.

 Ibrahim Salihović, u ratnim danima poznat kao “Ibro kapetan”, rođen je 25.05.1956. godine u mjestu Sladna, Općina Srebrenik. Osnovnu školu završio u Srebreniku, a srednju Mašinsko-tehničku školu u Tuzli. Nakon srednje škole kao vojni stipendista upisao je studije na fakultetu Strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, smijer strojarstvoStudij završio 1982. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera strojarstvo, a po završetku studija kao aktivno vojno lice radio je u bivšoj JNA, do izbijanja agresije na RBIH.U aprilu 1992. godine, napustio je bivšu JNA i priključio se pokretu otpora na području Općine Srebrenik. Formiranjem 21 pješadijske, a kasnije 212 brdske brigade Srebrenik postavljen na dužnost komandanta III bataljona. U aprilu mjesecu 1993. godine postavljen je na dužnost načelnika štaba, ujedno i zamjenika komandanta 212 brdske brigade. U septembru 1994. godine. formiranjem manevarskog bataljona 212. brdske brigade obavljao je dužnost komandanta iste.

Formiranjem 211 oslobodilačke brigade II-og Korpusa ARBiH u martu 1995. godine, postavljen za komandanta brigade i na toj dužnosti ostao do okončanja rata. 05.01.1993. godine, prilikom komandantskog izviđanja na gradačačkom ratištu, teško je ranjen i do povratka u jedinicu liječen u ratnoj bolnici.

Za ličnu hrabrost i ukupan doprinos u toku Odbrambeno oslobodilačkog rata 29.09.1993. godine, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“. Naredbom predsjednika Predsjedništva RBiH od 12.07.1994. godine, proizveden je u čin Majora ARBiH.

Nakon završetka rata od 1996. godine, radio kao profesionalno vojno lice u komandi drugog korpusa Armije RBiH, obavljajući odgovorne komandne dužnosti. Penzionisan je 01.06.2004. godine u činu Pukovnika VFBiH, a bio je i ministar za boračka pitanjau Vladi TK.

Bio je oženjen i otac jednog sina.

Objava Preminuo komandant i “Zlatni ljiljan” Ibrahim Salihović pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Izvorni članak: Preminuo komandant i “Zlatni ljiljan” Ibrahim Salihović