Majke Srebrenice ne odustaju od traganja za istinom i pravdom

Majke i žene Srebrenice i Podrinja na Trgu slobode u Tuzli održali su tradicionalni mirni protesni skup 11. dana u mjesecu sa željom da se napokon postupci ekshumacija i identifikacija žrtava genocida privedu kraju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nikada nećemo odustati od traženja naših najmilijih. Znamo da je prošla godina zbog pandemije koronavirusa bila složena, ali smatramo da se moglo raditi na ekshumacijama i identifikacijama. Još uvijek, 25 godina poslije genocida u Srebrenici, tragamo za oko 1.600 posmrtnih ostataka naših najmilijih. Kao da im je ova pandemija pogodovala da imaju izgovor za obustavljanje svih aktivnosti. Mirne proteste upravo organizujemo s jednim ciljem, a to je da se završi postupak traženja nestalih i šaljemo poruku da se ostave politike i da žrtvama pomognu”, kaže Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”.  

Ona je apelovala na porodice da se odluče za pokopavanje do sada pronađenih i identifikovanih žrtava genocida. U julu prošle godine nisu klanjane dženaze za sve identifikovane žrtve, jer porodice nisu mogle doći u BiH i Memorijalni centar Potočari.

“Apelujemo da porodice već sada povedu računa i da daju svoje saglasnosti za dženazu 11. jula. Sastanci su već počeli i porodice trebaju kontaktirati Memorijalni centar i sve druge institucije da pokopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih i da njihove kosti više ne stoje po mrtvačnicama”, ističe Nura Begović.

U Srebrenici će se ponoviti lokalni izbori. Begovićeva je povratnica u Srebrenicu i kaže kako na svake izbore redovno izlazi. “Treba napokon utvrditi broj birača na listama. Da se zna pravo stanje. Mogu samo da kažem da glasam i mogu reći ljudima da ću uvijek izaći na glasanje. Mora se utvrditi pravo stanje i da glasaju ljudi koji imaju pravo. U Srebrenici nije katastrofa, ja sam se tamo vratila. Može da se živi i ja želim da poručim narodu da se zaista prijave i glasaju”, zaključuje Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”. 

(aa.com.tr)

 


Izvorni članak: Majke Srebrenice ne odustaju od traganja za istinom i pravdom