Kontrole: Inspektori izrekli kazne u iznosu 342.680 KM

Tokom januara federalni i kantonalni inspektori u Bosni i Hercegovini izvršili su ukupno 2.138 inspekcijskih nadzora, prilikom čega je utvrđeno 213 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 342.680 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove navode se da su inspekcijski organi u Federaciji BiH u ovoj godini nastavili provođenje pojačanih i usmjerenih timskih nadzora u skladu s naredbama kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva i odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, uz hitnu reakciju po prijavama građana.

“Bilježi se jednak intenzitet inspekcijskih nadzora u smislu provođenja važećih naredbi, a u smislu kontinuirane podrške inspekcijskih organa općoj stabilizaciji epidemiološke situacije u Federaciji BiH”, stoji u saopštenju.

U prošlom mjesecu izdato je i 238 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja od naloženih mjera.

Kontrole su vršene u svim prostorima pojačanog epidemiološkog rizika kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, privredna društva s većim brojem zaposlenih, zdravstvene ustanove, ali i benzinske pumpe, područja uslužne djelatnosti itd.

“Po pitanju kršenja važećih mjera, prekršajni nalozi su izrečeni u slučaju zatečenih grubih nepravilnosti po pitanju nošenja maski, propisane distance, obavezne dezinfekcije itd., te u tom segmentu evidentno postoji tzv. zona opuštanja subjekata nadzora, na čije uozbiljenje utiče neprestano prisustvo inspektora, ali i organa unutrašnjih poslova na terenu, shodno obavezama predviđenim važećim naredbama”, navodi se u saopštenju.


Izvorni članak: Kontrole: Inspektori izrekli kazne u iznosu 342.680 KM