Zaštićeni svjedok odlučio progovoriti: “Znam ko je te noći ubio Dženana Memića”?!

Kako piše Dnevni avaz na svom portalu, novi svjedok Tužilaštva BiH u slučaju “Dženan Memić”, koji je već dobio status zaštićenog, mogao bi konačno raspetljati klupko i otkriti imena ubica tada 22-godišnjeg mladića.

Na taj način bi se konačno okončala pravosudno-policijska farsa koja traje već pet godina u ovom predmetu i za koju se sumnja da su u nju umiješani i pojedini kantonalni i državni tužioci – piše spomenuti izvor.

Zbog najave postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića da je ovaj svjedok zatražio zaštitu, navodno je već uslijedila panika u krugovima koji su bili direktno uključeni u ovaj slučaj.

Ovaj zaštićeni svjedok, koji je bio na licu mjesta u Velikoj aleji na Ilidži te noći, kako stvari stoje, itekako će pomoći Tužilaštvu da riješi ovaj slučaj. Njegov iskaz već je, tvrde naši izvori, potkrijepio mnoge sumnje – navodi se u tekstu.

Zasad Tužilaštvo ne žuri s informacijama, ali dokazi koje su prikupili govore drugačije. Tome u prilog ide i najava proširenja istrage u slučaju Dženana Memića, tako da će se na radaru Tužilaštva naći još nekoliko policajaca, ali i drugih osoba. Naime, radi se o policajcima koji su, a za što Tužilaštvo već ima dokaze, 8. februara 2016. godine, kada je Dženan nastradao u prisustvu Alise Mutap, netačnim informacijama odveli istragu u pogrešnom smjeru. Na taj način klupko se u ovom predmetu, nakon što je istragu preuzelo Tužilaštvo BiH, polako počelo odmotavati. Pojedini policajci, koji su, također, upleteni u ovaj slučaj, uopće nisu bili na dužnosti i oni su predmet istrage – piše Avaz.

Po tom izvoru, pitanje je dana kada će SIPA zakucati na vrata novim osumnjičenima. Oni su, kako se sumnja, propustili da pravovremeno obavijeste nadležne da je, osim njegove tadašnje djevojke Alise, i Dženan zadobio teške povrede, a za koje će se ispostaviti da su smrtonosne. Zbog toga mladiću nije na vrijeme ukazana medicinska pomoć.

Navodno su među osumnjičenima su policajci koji su već svjedočili o ovom slučaju u novembru 2016. godine. No, iskaz zaštićenog svjedoka ključan je za ovaj predmet.

ŠTA ZNAJU MUTAP I DUPOVAC?

Podsjećamo da su prije nekoliko dana uhapšeni Zijad Mutap, otac Alise Mutap, te Hasan Dupovac, bivši šef Sektora za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo.

Oni se terete za krivična djela organizirani kriminal, nezakonito posredovanje te pomoć počiniocu nakon učinjenja krivičnog djela.

Njima je određen i jednomjesečni pritvor. Ali pitanje je šta i koliko zna Dupovac i prema čijem nalogu je radio. Isto važi i za Mutapa, prenosi portal “Doznajemo“.


Izvorni članak: Zaštićeni svjedok odlučio progovoriti: “Znam ko je te noći ubio Dženana Memića”?!