U Sloveniji drastičan pad broja novozaraženih, najavljuje se ublažavanje mjera

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 498 novozaraženih koronavirusom, što je drastičan pad u odnosu na stanje od prije sedam dana, a bolji su i drugi podaci o stanju epidemije pa bi već početkom iduće sedmice moglo doći do “otključavanja” granica općina i otvaranja većeg broja škola.

U bolnicama je 931 covid pacijent, a dnevni prosjek zaraženih u protekloj sedmici je 1018, objavila je u nedjelju slovenska vlada, prenosi “Fokus“.

S 11 novih smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 u Sloveniji povećao se na 3.623, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

Ako se pozitivni trendovi nastave i prosjek dnevnih zaraza padne na manje od 1000, onda će Slovenija već početkom sedmice ući u tzv. “narandžastu” fazu epidemije, uz znatnu relaksaciju restrikcija i protuepidemijskih mjera, najavljuju mediji.

U narandžastoj fazi, prema vladinom “semaforu” kojim se planiraju mjere, među ostalim ukida se zabrana kretanja među općinama, osnovne škole se otvaraju za sve učenike, počinje nastava u školama za završne razrede srednjih škola, na fakultetima se dopuštaju ispiti i seminari, a umjesto dosadašnjih šest osoba moglo bi se okupljati njih deset

Dugotrajne mjere zatvaranja traju od oktobra u Sloveniji.


Izvorni članak: U Sloveniji drastičan pad broja novozaraženih, najavljuje se ublažavanje mjera