Umrla je još jedna srebrenička majka: Fikreti Handžić danas klanjana dženaza

Na mjesnom mezarju Šečimići, zaseoka Osmača, dvadesetak kilometara od Srebrenice, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop majke Fikrete Handžić, koja je iznenada preminula u 61. godini i kojoj su tokom genocida u Srebrenici ubijen muž Husein, pastorak Samed i desetine bliže familije…

Ostali sinovi
Dosta je majki Srebrenice, koje su otišle sa ovog svijeta i koje neće imati koga ostaviti iza sebe i koje nisu imale svojih najmilijih da ih spuste u kabure. Na sreću, majku Fikretu u kabur su spustili njeni sinovi Hakija, Nezir, Esad i Ramiz, piše “Avaz“.

Dženazu su predvodili Almir ef, Suljkanovi i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić. Opraštajući se od rahmetli Fikrete, Peštalić je kazao da ona žena za primjer drugima.

– Poznavao sam majku Fikretu. Ona je heroina. Bez muža Huseina, s nejakim sinovima Hakijom, Nezirom, Esadom, Ramizom i kćerkom Alijom, među prvima vratila se u rodne Osmače. S mukom je svoju djeci izvela na pravi put, koji su osnovali svoje porodice, a Fikreta je dočekala da njena djeca rode joj dvanaest unučadi – kazao je ef. Peštalić.

Nije iskazala mržnju
Oni koji su poznavali rahmetli majku Fikretu, kažu da je živjela životom jedne muslimanke, prave muslimanke. Pored svega što je preživjela i doživjela nikada se nije žalila i nikada nije iskazala i na njoj se nije mogla primijetiti nekakva mržnja ili nekakva osveta.


Izvorni članak: Umrla je još jedna srebrenička majka: Fikreti Handžić danas klanjana dženaza