Bosanac patentirao nuklearnu bombu

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u svibnju 2019. godine izdao je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom “Eksplozivno-reaktivna naprava”.

Obrazloženje izuma
U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno-reaktivna naprava sastoji od tri skupa komponenti. Prvi skup komponenti su olovna cijev oblika epruvete, koja je šuplja s jedne strane, radioaktivna supstanca i gama-zrake. Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik, dušik, a treći olovna obloga i elektromotor.

“lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i dušika za stvaranje eksplozije”, navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da prilikom napuštanja atomske jezgre težih elemenata neutroni posjeduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir s magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir s vlažnim zrakom, a kao posljedica dolazi do lančanog zapaljenja vodika u vlažnom zraku na ogromnom prostranstvu.

U objašnjenju patenta navodi se i način primjene ovog pronalaska.

“Na taj način pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti, te uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja obima i suštine pronalaska”, navodi se.

“Ova bomba se može koristiti kao aviobomba. Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu te nju onda ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na nivou je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom”, rekao je Murtić za Avaz.

Dodao je da se ova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom. “Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je slučaj kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije ne ostaje radioaktivna pustoš”, naglašava.

Nagrađivani izumi
“Prvi moj patent je globus s magnetnim ležištem. Drugi je isto vezan za magnetni ležaj, a radi se o kotaču na automobilu. Treći patent je, također, univerzalni kotač s grijačem. Ovaj izum je bio na izložbi u Zagrebu, ali nije osvojio nagradu. Ipak, za ovaj univerzalni lebdeći kotač dobio sam dvije nagrade u Ženevi i Parizu. U Parizu sam dobio srebrenu medalju, a u Ženevi brončanu”, rekao je Murtić.


Izvorni članak: Bosanac patentirao nuklearnu bombu