Konačno razgovorali predstavnici vlasti i sindikata zdravstva u HNK

Sastanku, ipak, nije prisustvovao predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković, kojeg za pregovaračkim stolom nije željela druga strana, pravdajući to navodnim izostankom reprezentativnosti sindikata koji predstavlja.

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić sat kasnije izašao je zadovoljan, najavivši da će tokom dana uslijediti i zajedničko saopštenje Vlade i sindikata.

Zadovoljan sam iz razloga što smo konačno sjeli i razgovarali. Vjerujem da će sve uroditi plodom, iako smo naravno ovo trebali uraditi davno, što ipak nije bilo do nas. Nadam se skorom početku zvaničnih pregovora u skladu sa protokolom o pregovaranju, a kako bismo otklonili nedoumice i na zadovoljstvo obje strane potpisali Koletkivni ugovor, rekao je Anić.

Predstavnici vlasti uputili su upit Federalnom ministarstvu zdravstva o mogućnosti da u pregovorima učestvuje i predstavnik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, a od odgovora na koji se čeka zavisit će dalji sastav pregovaračkog tima sindikata. Anić ističe da su u Vladi voljni što prije početi pregovore, kao i da članstva sindikata ostaju u štrajku do potpisa Kolektivnog ugovora.

Nadam se skorom odgovoru iz Federalnog ministarstva zdravstva, uvjeren da će kazati da niko ne smije utjecati na pregovarački tim sindikata. Mislim da će se stvari uskoro razjasniti i po ovom pitanju i da ćemo u najboljem sastavu započeti pregovore. Štrajk i dalje ide, a ja se kao optimista nadam najboljem, rekao je Dalibor Vuković.

Konačno razgovorali predstavnici vlasti i sindikata zdravstva u HNK – PR / Haber.ba


Izvorni članak: Konačno razgovorali predstavnici vlasti i sindikata zdravstva u HNK