Bio jednom Torabi u Zetri, gdje je on danas i čime se bavi?

Hiljade bolesnih ljudi gurali su se te jeseni 2010. godine u nekoliko redova oko olimpijske dvorane “Juan Antonio Samarach” kako bi ih Torabi dotakao i kako bi od njega kupili vodu koja liječi. Od 4. oktobra do 27. novembra u Zetru je išlo desetine hiljada ljudi. Voda se tada kućama nosila u paketima.

Još 2007. godine reporter BBC-a Richard Hamilton obišao je iscjeliteljevo rodno selo Skhirat u Maroku, te tamo zabilježio da “lokalni prodavači, stojeći uz cestu prodaju flaširanu vodu, upućujući na taj način hodočasnike prema Skhiratu.” Torabi je tvrdio da svoje iscjeliteljske energije može, na neki način, prenijeti na vodu, koja na taj način sama poprima iscjeliteljska svojstva.

Nakon što su mu se usprostivili najprije iz Islamske zajednice BiH, odnosno fetva-emin Vijeća za fetve Rijaseta IZ Enes Ljevaković, a zatim i Ministarstvo za zdravstvo KS, Torabiju je rečeno da više nije dobrodošao u glavni grad BiH.

Prema riječima njegovog menadžera Asada Sabe koji živi u Hrvatskoj, saznaje se da Mekki Torabi danas živi i radi u svom rodnom gradu, a tek povremeno po svijetu održava seanse.

Podsjećamo, Torabi je tvrdio da posjeduje Božiji dar, odnosno posebnu energiju koju je dobio od pet planeta i bića koja podsjećaju na kornjače. Tvrdio je da liječi karcinom, dijabetes i “đavolje bolesti”.

Samo od ulaznica koje su se prodavale po cijeni od 1 KM zaradio je 103.121,74 KM. Za porez na dohodak izdvojeno je 12.488,13 KM, a za saniranje šteta u dvorani gdje su vršene seanse plaćeno je 4.154 KM. Za porez na dodatnu vrijednost je izdvojeno 70.880 KM, pisali su tada mediji. Voda se prodavala po cijeni od 0,75 KM, piše “Radio Sarajevo“.


Izvorni članak: Bio jednom Torabi u Zetri, gdje je on danas i čime se bavi?