CIK pozvao Tužilaštvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Nju je, podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vrijeđao u nekoliko navrata proteklih dana, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

U Članu 145. stavovima 2 i 3 vrlo jasno piše da sve poprima jednu drugu dimenziju kad to uradi funkcioner, zloupotrebom svog položaj – izaziva rasnu, međuetničku i svaku drugu mržnju svojim javnim postupanjem.

“Svi su čuli, dva puta se desilo i znajući osebujnost javnog izričaja tog političara ne bi me čudilo da se ponovi”, pojasnio je za N1 predsjedavajući Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Dalje je naveo:

“Ako su svi tužitelji u ovoj zemlji imali priliku da čuju i to u dva navrata ono što je predsjedatelj Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom dužnosniku u BiH, izgovorio prvo prema ženi, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje obitelji, doma, obiteljskog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizogenije, a samo zato što radi svoj posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno”.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH, Vanju Bjelicu Prutinu zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici.


Izvorni članak: CIK pozvao Tužilaštvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika