BH Blok želi za sebe funkciju gradonačelnika Mostara

U ovoj koaliciji smatraju da je legitimitet izbora pod znakom pitanja, uz kritike upućene i Sudu Bosne i Hercegovine nakon odbacivanja žalbi na odluke CIK-a koje su se odnosile na neregularnosti. Ipak, poručuju da sa svima mogu razgovarati, a jedan od uslova u pregovorima bit će pozicija gradonačelnika, za koju su zainteresirani u ovoj koaliciji.

– Da bismo donijeli promene u Mostar, moramo imati vlast i mehanizme u rukama, a kojima bismo mogli kreirati promjene. Nažalost, sve će opteretiti malverzacije koje su dokazane. Imali smo birališta koja su ponovno kontrolirana i dokazano je kako je određenim kandidatima u prosjeku dopisivano po skoro stotinu preferencija po jednom biračkom mjestu. U narednom periodu ćemo intezivirati pregovore u koje će se uključiti i predstavnici Prve mostarske partije, te ćemo usaglasiti sve što će se raditi do konstituirajuće sjednice, ali i ono što će uslijediti kada Vijeće započne s radom, rekao je nakon sastanka predsjednik SDP-a Mostar Arman Zalihić.
Sabina Ćudić iz Naše stranke kazala je da je jako važno to što s kolegama iz SDP-a dijele mišljenje u pogledu budućeg djelovanja i izbora prvog čovjeka grada.

– Zadovoljni smo energijom unutar koalicije, te smo vrlo opimitistični kada je riječ o budućem radu i djelovanju. U narednim danima očekujte više konkretnih informacija iz BH bloka, kazala je.
Njezin kolega Damir Arnaut prozvao je Sud BiH, kazavši kako je neophodno da se u priču uključi i OHR.
– Bilo bi dobro da vrate onaj princip po kojemu se u trećem krugu gradonačelnik bira većinom glasova svih izabranih vijećnika, odnosno da je za izbor neophodno 18 ruku, naveo je.

Federalna zastupnica Lana Prlić najavila je da će na narednoj sjednici Parlametna u proceduru vratiti amandman na Zakon o proračunima, kojim se tretira i donošenje proračuna za Grad Mostar.
– Što se tiče odluke o privremenom finansiranju Grada Mostara koja je vraćena u Predstavnički dom, vjerujem da ćemo uspjeti doći do cilja i da će se o proračunu Mostara odlučivati u Gradskoj vijećnici, a ne negdje drugdje, kazala je Prlićeva.


Izvorni članak: BH Blok želi za sebe funkciju gradonačelnika Mostara