Lukavac na putu do statusa Grada: Zastupnica Begić uputila Urgenciju (FOTO)

U 2019.godini općine Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Visoko, Ljubuški, Čapljina i Živinice dobile su status Grada, kada je Dom naroda Federalnog Parlamenta pojedinačno usvojio potrebne zakone o njihovoj uspostavi. Prethodno su iste zakone usvojili i zastupnici u Parlamentu Federacije BiH.

Prethodnih nekoliko mjeseci sve je aktuelnija postajala i tema o uspostavljanju Grada Lukavca, ali su se u medijima nerijetko provlačile informacije o određenim opstrukcijama i zastojima, te ovaj proces formalno nikada nije došao u Parlamentarnu proceduru.

Tim povodom jučer je u zgradi Općine Lukavac održan sastanak između zastupnice u Parlamentu Federacije BiH, Samire Begić i načelnika Općine Lukavac, Edina Delića.

Zastupnica Begić, je Zakonodavno pravnoj komisiji Parlamenta FBiH, uputila Urgenciju koja se odnosi na izradu i donošenje Zakona o uspostavi Grada Lukavca, te se u narednom periodu očekuje i održavanje sjednice ove komisije na kojoj bi se pitanje Lukavca trebalo naći na dnevnom redu.

Obzirom da se jako puno govorilo o određenim opstrukcijama i blokada po ovom pitanju, današnjim sastankom sam ih željela demantovati i pokazati da su interesi naših građana prioritet u mom radu i angažmanu. Nacrt zakona o uspostavi Grada Lukavca još uvijek nije izrađen, te samim tim nije mogao biti ni ponuđen na usvajanje Federalnim zastupnicima. Za izradu ovog zakona nadležno je Ministarstvo pravde Federacije BiH. Uporedo sa isčekivanjem sjednice Zakonodavno pravne komisije, poduzet ću sve potrebne korake za rješavanje ovog pitanja, te se iskreno nadam da će Lukavac uskoro dobiti status Grada.” – kazala je između ostalog zastupnica Samira Begić.

U prilogu je fotografija pomenute Urgencije, koja je prvi korak u proceduri.


Izvorni članak: Lukavac na putu do statusa Grada: Zastupnica Begić uputila Urgenciju (FOTO)