Hrvatska: Prva osoba cijepljena protiv COVID-19 štićenica Doma za starije Trešnjevka

Prva osoba koja se u Hrvatskoj cijepila protiv bolesti COVID-19 je umirovljena farmaceutska tehničarka Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, na početku kampanje cijepljenja pod sloganom “Misli na druge, cijepi se”, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijepljenju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Branka Aničić, umirovljena farmaceutska tehničarka, nakon što je primila prvu dozu cjepiva u Republici Hrvatskoj izjavila je:

“Mi smo presretni da smo izabrani, naš dom, da sam ja prva, da se konačno cijepimo i konačno krenemo u neki normalniji život i nadam se da će to biti brzo.”

Aničić je pozvala sve građane da prihvate cijepljenje kako bi sačuvali ne samo sebe, nego i svoju obitelj, rodbinu i prijatelje od bolesti COVID-19.

“Mogu samo reći da sam ponosan da smo omogućili da cjepivo bude dostupno onima kojima je najpotrebnije u ovom trenutku. Cijepljenje je najsigurnije i najefektnije za borbu protiv epidemije”, kazao je Miroslav Hanževački, liječnik koji je cijepio gospođu Aničić.

Danas će u domu na Trešnjevci biti cijepljeno 20 korisnika, a narednih dana ukupno njih 110.

Hrvatski premijer Plenković izjavio je kako je sretan da je započelo cijepljenje u Hrvatskoj s prvih 9.750 dopremljenih doza koje je od danas u primjeni u svim zemljama članicama Europske unije.

Prve doze su namijenjene onima koji su najizloženiji i najugroženiji, istakao je Plenković.

Najavio je kako se 6. siječnja očekuje odobrenje cjepiva Moderne od strane Europske agencije za lijekove.

“Nakon toga očekujemo da se vratimo u normalan život i da nam cjepivo omogući zaštitu od bolesti COVIC-19”, kazao je Plenković i dodao:

“Naša je jasna politička odluka bila da cjepivo dobiju osobe kojima cjepivo može spasiti život, a to su naši sugrađani koji žive u domovina za starije, naši zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane i oni koji se brinu o najstarijim sugrađanima.”

Poručio je i kako je odlučeno da se istaknuti političari ne cijepe u ovoj prvoj tranši cjepiva upravo zbog važnosti zaštite najugroženijih.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić kazao je kako je danas povijesni dan.

“Ovo je dan kada se vidi sva prednost ulaska Hrvatske u Europsku uniju”, naglasio je Bandić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako se otvara novo poglavlje u borbi protiv COVID-19, nakon primjene klasičnih epidemioloških metoda.

Europska unija naručila je u prvoj fazi 200 milijuna doza cjepiva, s tim da je milijun doza namijenjeno Hrvatskoj, a ta količina doza dolazit će u kontingentima do 9. mjeseca 2021. godine, rekao je Capak.

Istaknuo je i da će do kraja trećeg mjeseca u Hrvatsku stići oko 270.000 doza cjepiva, a nadaju se da će nakon odobrenja Moderninog cjepiva, iza 6. siječnja, također doći naručeni milijun doza.

“Nadamo se da ćemo do ljeta imati puno bolju i mirniju situaciju”, poručio je Capak.

Kazao je kako je u Hrvatskoj ogroman interes građana za cijepljenje protiv COVID-19 te kako očekuje da će se s vremenom cijepiti i onaj dio građana koji se izjašnjava negativno o cijepljenju.

Sve nuspojave cjepiva cijepljeni građani moći će prijaviti HALMED-u.

Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, 27, 28. i 29. prosinca 2020. započinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.

U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati ,“Europski dani cijepljenja”, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.


Izvorni članak: Hrvatska: Prva osoba cijepljena protiv COVID-19 štićenica Doma za starije Trešnjevka