Sud omogućio nastavak štrajka: U četvrtak generalni štrajk medicinara u HNK

Vodstva sindikata jutros su poručila da je to velika pobjeda zdravstvenih radnika ovog kantona, te da već u četvrtak nastavljaju generalni štrajk koji je na kratko bio prekinut. On će biti nastavljen u svim zdravstvenim ustanovama u HNK.

– Hvala svima koji su nas bodrili, prije svega našim članovima, građanima i predstavnicima medija. U ovom slučaju pobijedila je država, te koristim priliku da pozovem Vladu da počnemo razgovarati, kako bismo potpisali novi Kolektivni ugovor, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić istakao je da je pobijedila pravičnost, jer sindikati od početka rade u skladu sa zakonima. Nažalost, tokom trajanja generalnog štrajka mogli bi ispaštati pacijenti, pa vjeruje da će Vlada hitno reagovati.

– Primorani na ovaj štrajk. Oni koji su zbrinuti u SKB Mostar sigurno će imati punu medicinsku zaštitu i ni u kojem trenutku neće osjetiti štrajk.
Nažalost, u ambulantama može doći do kolapsa. Vlada koja nas ne može i neće zaustaviti, može odmah reagovati i pozvati nas da razgovaramo, a kako bismo riješili ovaj problem. Odgovornost je na njima, dodao je Anić.


Izvorni članak: Sud omogućio nastavak štrajka: U četvrtak generalni štrajk medicinara u HNK