Vučić: Ko pokušava da ukine RS, ne želi dobro miru na Balkanu

Vučić je rekao da vjeruje da će Evropska unija dozvoliti nabavku vakcina za Zapadni Balkan i da će poštovati dogovor i da će u prvom kvartalu naredne godine Srbija dobiti dodatne, nesmanjene količine vakcine od 340.000 doza.

On je rekao da se ruska vakcina još ispituje, da se čeka još dio dokumentacije i da se nada da će uskoro biti donijet sud o vakcini, a da se uskoro očekuje i kineska vakcina.

“Stiže i ‘Moderna’, vjerujem i AstraZeneka, ‘Johnson i Johnson’. Sve ćemo da nabavimo u skladu sa mogućnostima, jer je ključno da ljude vakcinišemo, da obezbijedimo zdravlje građana Srbije i da nam ekonomija funkcioniše”, rekao je Vučić.

Upitan o mogućnostima za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V i da li je o tome razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, Vučić je rekao ”postoji takva perspektiva”.

Bolnica u Kruševcu imat će 493 bolnička kreveta, od čega 150 na intenzivnoj njezi, a u njoj bi trebalo da budu zbrinuti građani Rasinskog okruga i ljudi sa Kosova da bi se rasteretile bolnice na jugu centralne Srbije.

“Imat ćemo veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije. Mi ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali prije svega će se liječiti sa sjevera Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je bolnica izgrađena za četiri mjeseca, da će prve pacijente primiti sutra, da posjeduje 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih i da će biti zaposleno više od 670 medicinskih sestara i tehničara.

Bolnica ima 12.500 kvadratnih metara i nalazi se na lokaciji bivše kruševačke kasarne “Rasina”, a prema Vučićevim riječima oko nje je zasađeno 98 jablanova, u znak sjećanja na poginule pripadnike 125 motorizovane brigade, od čega je “38 njih poginulo na Košarama”.

Odgovarajući na politička pitanja, Vučić je rekao da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju Republike Srpske.

“Onaj ko pokušava da ukine Republiku Srpsku osim što čini nešto protiv volje srpskog naroda, taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu”, poručio je Vučić i ocijenio da kada mnogi u regionu govore o funkcionalnoj Bosni i Hercegovini to je eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskojoj.

Istakao je da želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, ali da Srbija neće nikome biti “džak za udaranje”.


Izvorni članak: Vučić: Ko pokušava da ukine RS, ne želi dobro miru na Balkanu