Donesena odluka o mjerama, uvode se stroge propusnice i ograničenje za kućanstva

Kako je Index prvi objavio, postojeće mjere će se produžiti uz nekoliko novih restriktivnih mjera. Nove će stroge mjere vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja.

Tijekom popodneva su definirani svi detalji i postignut je konačni dogovor. Kako doznaje Index, nakon 21. prosinca, kada istječu sadašnje mjere, uvodi se zabrana kretanja između županija uz ponovno uvođenje propusnica te zabrana okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva.

Ovoga puta će pravila za propusnice biti stroža, evo tko ih može dobiti
Definirana su i nova pravila za propusnice koja će biti stroža nego u prvom valu. Stožer želi izbjeći iskustvo iz prvog vala kada su se propusnice masovno izdavale zaposlenicima u firmama pa je na kraju prvog vala bilo više od milijun izdanih propusnica. Zbog toga će međužupanijsko kretanje biti dozvoljeno primarno djelatnicima službi kojima je to doista potrebno te u nekim iznimnim slučajevima.

Prolazak će biti moguć za policiju, vatrogasce, medicinske radnike i druge žurne službe. Oni će županijske granice moći prolaziti bez propusnica uz svoje identifikacije. Policijske će punktove među županijama moći proći i opskrba, ali uz valjani dokaz. Firme više neće moći masovno dobivati propusnice, izdavat će se samo u iznimnim slučajevima, za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće.

Kako će se izdavati propusnice
Izdavanje propusnica građani će moći zatražiti preko sustava e-propusnice. O većini propusnica odlučivat će županijski stožeri, no u slučajevima posebnih okolnosti, poslovnih ili privatnih, odlučivat će Ravnateljstvo civilne zaštite.

Osobni slučajevi za putovanja u pravilu se neće dozvoljavati, s izuzetkom, na primjer, posjete liječniku. Moguće je izdavanje propusnica i u drugim rijetkim iznimnim slučajevima, o čemu će, kako smo naveli, odlučivati Ravnateljstvo civilne zaštite.

Ipak će se puštati oni koji su već rezervirali smještaj u hotelima
Propusnice će, kako doznajemo večeras, ipak moći dobiti oni koji su unaprijed rezervirali smještaj, primjerice u hotelima.


Izvorni članak: Donesena odluka o mjerama, uvode se stroge propusnice i ograničenje za kućanstva