Mijatović: Dvostruka igra SDA, tražim smjenu Bisere Turković

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović reagirao je danas povodom sastanka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković tražeći njenu ostavku „zbog učešća u diplomatskom ponižavanju Bosne i Hercegovine“.

– Drago mi je da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine poslušali moj jučerašnji poziv i otkazali gostoprimstvo Lavrovu, koji je svojim ponašanjem pokazao da ne cijeni institucije Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije koje je diplomatski nužno poštovati ma koja država da dođe u posjetu, a svako zaobilažanje takvih pravila znači i derogiranje značaja bosanskohercegovačkih institucija – rekao je Mijatović.

Zbog toga je, kako navodi, skandalozna odluka ministrice Turković da ugosti i primi diplomatu koji zaobilazi institucije Bosne i Hercegovine, protokolarno pokazuje nepoštivanje prema službenom znakovlju i daje skandalozne izjave, te izravno podriva državu BiH.

– Smjesta tražim ostavku Bisere Turković jer je svojim potezom stala uz Milorada Dodika i jedina ugostila Lavrova – naveo je Mijatović.

Ovo je, prema njegovim riječima, također „pokazatelj licemjerne i dvostruke uloge SDA“.

– Dok Džaferović otkazuje sastanak, Turković kao član iste stranke udovoljava Dodiku da bi se saradnja SDA i SNSD i dalje neometano nastavila. Licemjerstvo SDA nije novost, ali diplomatski šamari nanose naročitu štetu ugledu Bosne i Hercegovine za što direktnu odgovornost snosi ministrica Turković, koja mora biti smijenjena sa ove pozicije jer je iznevjerila osnovni zadatak dostojnog predstavljanja Bosne i Hercegovine – naveo je Mijatović, prenosi Avaz


Izvorni članak: Mijatović: Dvostruka igra SDA, tražim smjenu Bisere Turković