Agius pred Vijećem sigurnosti UN-a: Poznat datum presude Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Agius je kazao kako je 2020. godina stavila Mehanizam na iskušenje više nego ijedna druga, te da je bilo od iznimne važnosti da se nastavi rad ove institucije uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

„Da nije bilo COVID-19 Mehanizam bi završio postojeća suđenja ove godine, kako sam predviđao prošlog decembra“, rekao je Agius.

On je naveo da su žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću iznesene u augustu ove godine, te da bi se predmet trebao okončati u maju 2021. godine.

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon što je u nekoliko navrata odgođeno iznošenje žalbi zbog izmjena u Žalbenom vijeću, Mladićevog zdravstvenog stanja i pandemije koronavirusa, ročište na kojem su iznesene žalbe je održano u augustu ove godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Agius je u obraćanju Vijeću sigurnosti u junu ove godine kazao da se presuda Mladiću očekuje devet mjeseci nakon iznošenja žalbi, a presuda u predmetu protiv Stanišića i Simatovića do aprila 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

U današnjem obraćanju Agius je naglasio da su saslušani posljednji svjedoci Odbrane Simatovića u ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću, te da se presuda u ovom predmetu najvjerovatnije očekuje krajem maja iduće godine.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Vijeću sigurnosti UN-a obratio se i glavni tužilac MMKS-a Serge Brammertz, predstavivši izvještaj Tužilštva.

„Posljednih devet mjeseci su bili test za nas, ali smo positgli rezultate u i izvan sudnice zahvaljujući posvećenosti našeg osoblja“, rekao je on.

Brammertz je, između ostalog, istakao važnost traganja za nestalim osobama na području bivše Jugoslavije, te naveo da su uz pomoć ovog Tužilaštva u BiH pronađene četiri grobnice tokom izvještajnog perioda.

Neki od predstvanika zemlja članica Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negiranja genocida, te veličanja presuđenih ratnih zločinaca, prenosi BIRN.


Izvorni članak: Agius pred Vijećem sigurnosti UN-a: Poznat datum presude Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću