BiH: Opsežna akcija protiv krijumčarenja migranata, u toku pretresi i hapšenje 20 osumnjičenih osoba

U više gradova u Bosni i Hercegovini provodi se opsežna akcija Tužilaštva BiH i Granične policije BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata i drugih kaznenih dijela.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, vrše se pretresi, lišenja slobode i privođenja više od 20 osumnjičenih osoba među kojima i strani državljanin.

Naime, po nalogu tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom akcijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tijekove te su počinili kazneno djelo pranja novca.

U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih djelatnika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja.


Izvorni članak: BiH: Opsežna akcija protiv krijumčarenja migranata, u toku pretresi i hapšenje 20 osumnjičenih osoba