Milan Tegeltija se oglasio: Evo kada će saopćiti odluku

Naveo je to na Twitteru Milan Tegeltija, predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Objava dolazi nakon što je, povodom dešavanja u vezi sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTV-a, kao i same sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, reagirala je Ambasada SAD u BiH.

“Ambasada SAD, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u BiH, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa. Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana, od suštinske je važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija”, navode između ostalog iz Ambasade SAD.

Podsjetimo, jučer je održana vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka, prenosi “Radiosarajevo“.

Sa sedam glasova za usvojen je zaključak kojim se od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije traži da razmotri podnošenje ostavke.

U svom uvodnom obraćanju, Tegeltija je istakao da je sjednica sazvana zbog objavljenog snimka na kojem on razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom te, sudeći prema snimku, s njom dogovara imenovanje njene sestre na mjesto sutkinje.

Tegeltija je ponovio kako se radi o montiranom audio snimku, koji nije zakonit niti autentičan.


Izvorni članak: Milan Tegeltija se oglasio: Evo kada će saopćiti odluku