Izabrana nova Vlada koju će voditi Zdravko Krivokapić

Izbor Vlade Crne Gore podržao je 41 zastupnik koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”. Protiv prijedloga za Vladu glasalo je 28 zastupnika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke dok je jedan zastupnik albanske koalicije bio uzdržan.

Ekspertska Vlada Crne Gore na čijem je čelu Krivokapić ima 12 ministarstava koje će voditi nestranačke ličnosti, dok je na mjestu potpredsjednika lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović.

U novoj Vladi, Ministarstvo unutrašnjih poslova vodit će avokat i NVO aktivista iz Podgorice Sergej Sekulović, dok će šef diplomatije biti Đorđe Radulović, dosadašnji direktor Direkcije za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova. Profesorica sigurnosti na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici Olivera Injac, vodit će Ministarstvo odbrane dok će za resor finansija i socijalnog staranja biti zadužen ekonomista Milojko Spajić., javlja “Anadolija”.

Nekadašnji nezavisni zastupnik i kandidat opozicije na predsjedničkim izborima Mladen Bojanić imenovan je za ministra kapitalnih investicija, dok će Ministarstvo ekonomskog razvoja voditi ekonomista Jakov Milatović, koji je ranije radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Advokat i član pravnog savjeta Srpske pravoslavne crkve Vladimir Leposavić imenovan je za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava, dok će Ministarstvo zdravlja voditi dosadašnja načelnica Odjeljenja za pulmologiju u Kliničkom centru Crne Gore Jelena Borovinić Bojović. Dosadašnja predsjednica NVO “Ne damo Crnu Goru” Vesna Bratić biće na čelu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, dok je arhitekta Ratko Mitrović imenovan za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija predvodiće Tamara Srzentić, koja je do završila Univerzitet u Kaliforniji. Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović, predsjednik Upravnog odbora Instituta za šumarstvo Crne Gore.


Izvorni članak: Izabrana nova Vlada koju će voditi Zdravko Krivokapić