Ambasada SAD reagovala zbog Tegeltije i VSTV-a

Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Ambasada SAD, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u BiH, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa. Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana, od suštinske je važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija.

VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja. Na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo je da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda. VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, saopćeno je iz Ambasade SAD.

Podsjetimo, jučer je održana vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka.

Sa sedam glasova za usvojen je zaključak kojim se od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije traži da razmotri podnošenje ostavke.

U svom uvodnom obraćanju, Tegeltija je istakao da je sjednica sazvana zbog objavljenog snimka na kojem on razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom te, sudeći prema snimku, s njom dogovara imenovanje njene sestre na mjesto sutkinje.

Tegeltija je ponovio kako se radi o montiranom audio snimku, koji nije zakonit niti autentičan.


Izvorni članak: Ambasada SAD reagovala zbog Tegeltije i VSTV-a