Hrvatska: Od danas zabrana rada kafića i restorana, svadbi

Do 21. decembra, a možda i duže, zatvoreni su kafići, restorani, teretane, ograničen je broj vjernika u crkvama, prenose “Vijesti“.

Prekidaju se sva sportska natjecanja i treninzi, osim za sportaše prve, druge i treće kategorije u pojedinačnim sportovima te za seniorske ekipe u najvišem stupnju momčadskih natjecanja.

Usto, zabranjuju se svadbe, na javnim okupljanjima moći će biti najviše 25, a na privatnim 10 osoba. Javni prijevoz ograničava se na 40% kapaciteta.

Novim je mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti ljudske živote i smanjiti opterećenost zdravstvenog sustava. Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih, nažalost, premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i dulje, ako dotad ne uspijemo preokrenuti sadašnji trend, poručio je premijer Andrej Plenković.

Prvi pacijenti danas će ući u zagrebačku Arenu. U stacionaru je pripremljeno 100 kreveta, uz trećinu njih spremne su i boce s kisikom. Očekuje se prihvat 20-ak oboljelih iza kojih je liječenje u Kliničkoj bolnici Dubrava i Klinici za infektivne bolesti. Iako su sada u boljem stanju, potreban im je nadzor. Uz medicinske sestre, dočekat će ih i 18 liječnika – 3 vojna i 15 iz bolnice “Sestre milosrdnice”.


Izvorni članak: Hrvatska: Od danas zabrana rada kafića i restorana, svadbi