“Forvard” konferencija će biti održana 2. i 3. decembra

BANJALUKA – Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da ovo ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka snažno podržavaju razvoj IKT industrije u Srpskoj, jer ona može da doprinese njenom cjelokupnom razvoju.

Foto: Srna

Rajčević je rekao da je IKT industrija u Srpskoj u konstantnom rastu i da ima pozitivne pokazatelje.

On je dodao da su ukupni prihodi u okviru ove industrije zaključno sa 2019. godinom iznosili nešto manje od milijardu KM.

“Posljednjih nekoliko godina imamo rast novoregistrovanih preduzeća iz ove oblasti gdje smo ih 2014. imali 222, a 2019. godine 348. Imamo i pozitivne pokazatelje o zapošljavanju u IKT industriji, tako da smo 2014. godine imali nešto više od 4.000 zaposlenih, a pet godina kasnije više od 7.000”, rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci, gdje je promovisana druga “Forvard” konferencija koja će biti održana 2. i 3. decembra.

Rajčević je naglasio da je ova konferencija važna i zbog toga da se pokaže koliko je bilo bitno tokom pandemije virusa korona imati oslonac prije svega na primjeni IKT tehnologija kada je riječ o obrazovnom sistemu, ali i funkcionisanju cjelokupnog društva.

Rajčević je istakao i važnost da se i u uslovima globalne pandemije virusa korona osigura kontinuitet konferencije.

“Ove godine u okviru `Forvard` konferencije govorimo o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu, pametnim rješenjima u okviru jedinica lokalne samuoprave u Srpskoj. Ono što je važno je da kao društvo razmišljamo šta dan nakon ove zdravstvene krize i tu IKT industrija može da pokaže svoj puni potencijal”, naglasio je Rajčević.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će u dva dana konferencije biti organizovana četiri panela.

Prvog dana biće riječi o digitalnoj transformaciji, a drugog će se razgovarati o gradovima budućnosti.

Gverić je naglasio da će konferencija imati više od 30 učesnika, a osnovni cilj je da budu pružene informcije, znanje i podrška kako privatnom tako i javnom sektoru, da se pokaže da su trendovi pozitivni i da se može uspješno nastaviti sa digitalnom transformacijom i uvođenjem pametnih rješenja.

Gverić je rekao da je drugi cilj da se građanima na jednostavan i praktičan način objasni šta znači digitalna transformcija, te šta mogu da očekuju kao poboljšanje svog životnog okruženja koristeći pametna rješenja.

Ovogodišnja “Forvard” konferencija će zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona biti emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske 2. i 3. decembra od 20.10 časova i putem društvenih medija. Srna

Чланак “Forvard” konferencija će biti održana 2. i 3. decembra се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: “Forvard” konferencija će biti održana 2. i 3. decembra