Višković: Možda su poslanici pisali zakon o umanjenju nadležnosti grado(načelnika)

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Vlada nije pisala izmjene zakona kojima se umanjuju nadležnosti gradonačelnicima i načelnicima u Srpskoj, ne isključivši mogućnost da su to radile političke partije, odnosno poslanici.

krivična prijava višković

Radovan Višković (Foto: Srna)

„Vlada ništa po tom pitanju nije juče razmatrala i nikakva ovlaštenja nikome niti se žele umanjiti, niti će se umanjiti i svim načelnicima i gradonačelnicima u Republici Srpskoj želim uspješan rad i da ono što su obećali građanima ispune“, rekao je Višković.

Na pitanja otkud radne verzije zakona, on je izbjegao odgovor i rekao da „neće biti najmanje narednih šest mjeseci ništa rađeno po tom pitanju“.

„Zakoni nisu pisani u Vladi, morate uvažiti to. Da li je neko pisao ili imao namjeru da nešto tako radi, mogu i poslanici da predlože zakon. Vlada niti je pisala, niti predložila, niti se tom temom uopšte bavila“, rekao je Višković.

Portal CAPITAL objavio je da se izmjenama tri zakona, na kojima vladajuća koalicija u Republici Srpskoj radi, briše nadležnost gradonačelnika i načelnika u RS da predlažu imenovanja i smjene načelnika odjeljenja u gradskim i opštinskim upravama.

Umjesto njih to bi trebala da radi komisija za izbor i imenovanje koja, pored toga, dobija i nadležnost za predlaganje sastava upravnih odbora i direktora gradskih/opštinskih ustanova.

Potvrđuju to i radne verzije prijedloga izmjena seta zakona koji su pripremljeni s namjerom da budu usvojeni po hitnom postupku. Prijedlozi su u posjedu portala CAPITAL, a pokazuju u kojem smjeru je vladajuća većina spremna da ide kako bi vladala i dalje u lokalnim zajednicama u kojima je na prethodnim izborima izgubila rukovodeće pozicije.

Plan je bio da se izmjena navedenog seta zakona, po hitnom postupku, nađe već na prvoj idućoj sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za utorak, 1. decembar.

Međutim, izgleda da je vlast od toga odustala nakon burne reakcije javnosti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Чланак Višković: Možda su poslanici pisali zakon o umanjenju nadležnosti grado(načelnika) се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Višković: Možda su poslanici pisali zakon o umanjenju nadležnosti grado(načelnika)