Hoćemo li zbog “Black Fridaya” dobiti nove klastere, Drljević kaže da je odgovornost na tržnim centrima

Zbog „Black Fridaya“ odnosno šoping groznice koja danas nije zaobišla ni našu zemlju, tržni centri i robne kuće su pune. Zbog toga je opravdan strah od širenja zaraze jer se socijalna distanca ne poštuje.

 

– U Njemačkoj ne možete ući bez kolica u tržni centar, ta kolica se dezinficiraju, daju vam masku. Kod nas se tržni centri ponašaju kao da ih nije briga i daju samo neki natpis i to je sve. Ne krivim građane koliko robne kuće, ne možeš ući ako nemaš masku. Sve je do pravnih i privrednih subjekata, nije do građana – kazao nam je infektolog Ednan Drljević.

Kazao je da su građani zadnji u lancu krivice.

– Zaštitari moraju raspoređivati distancu. Ljudi kao ljudi, to je svugdje manje-više isto, ali se moraju prodržavati propisa. Svako okupljanje bez distanci i maske je opasnost od klastera pa i ovo. Treba ispitati i ventilacije, ne može biti jedna ventilacija da se zrak prenosi iz jedne u drugu prostotriju. Kada se zabrani rad onda su povici da će propasti, a kada se dozvoli onda se ne pridržavaju propisa – naveo je Drljević.

 

(Izvor: Avaz)

The post Hoćemo li zbog “Black Fridaya” dobiti nove klastere, Drljević kaže da je odgovornost na tržnim centrima appeared first on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


Izvorni članak: Hoćemo li zbog “Black Fridaya” dobiti nove klastere, Drljević kaže da je odgovornost na tržnim centrima