Austrijanci najavljuju gašenje 150 radnih mjesta u Derventi zbog nerada institucija Srpske

DERVENTA – Iz austrijske firme „K-Uni“ tvrde da institucije u Republici Srpskoj dopuštaju nezakonitosti zbog čega je moguće da njihova firma „K-uni plus“ u Derventi propadne i da se ugasi 150 radnih mjesta.

“K-uni plus” Derventa (Foto: Nezavisne novine)

Direktor austrijske kompanije „K-Uni” Sabine Linner rekla je danas za portal CAPITAL da su u firmu „K-uni plus” u Derventi investirali preko tri miliona evra.

“Firma zapošljava preko 150 radnika i do mjesec dana unazad poslovala je odlično, imala mnošto predstojećih ugovora i naloga. Nažalost, Robert Bursać koji je dobio povjerenje da vodi firmu kao naš povjerenik, te njegovi direktori Siniša Simikić i Albina Begić, protiv kojih je od prije podignuta krivična prijava, jednostavno su odlučili zloupotrijebiti svoj položaj. Oduzeli su nam prava, te zaustavili proizvodnju, a nama zabranili poslovanje. Mi sada nemamo mogućnost da dođemo do naših mašina. Proizvodnja je stala. Ugovori nam se otkazuju. Postojanje firme je ugroženo”, istakla je Linner.

Ističe da su zbog toga angažovali advokate kako bi zaštitili svoje interese, investiciju i prava 150 saradnika, ali da nema odgovora institucija Republike Srpske.

“Nadležne institucije ne odgovaraju adekvatno na naše apele i bojimo se da će naša firma uskoro propasti jer je to, kako smo nezvanično čuli, i cilj gospodina Bursaća i direktora Siniše Simić i Albine Begić, protiv kojih se vodi krivični postupak. Vjerovali smo u ovu investiciju”, poručuje Linner.

Zbog svega će, dodaje, sutra ispred zgrade tužilaštva u Doboju, u 10 časova, održati konferenciju za medije kako bi informisali javnost o akutnom, nelegitimnom ugrožavanju još jedne strane investicije i gašenju 150 radnih mjesta.

„Želimo da javno pozovemo nadležne institucije da rade svoj posao. Naše dvije države imaju potpisan međunarodni ugovor kojim se štite međusobno strane investicije. Nadamo da će se svi problemi riješiti brzo i na način koji zahtijeva pravna država. Vjerujemo još uvijek da će odgovor institucija biti brz i odlučan. Ako se desi najgore, da firma propadne, a naši radnici ostanu bez posla, a posljedično i njihove porodice ostanu bez izvora finansiranja u ova teška vremena, moraćemo štititi naše interese pred međunarodnom investicionom arbitražom. Žao mi što to moram izgovoriti, ali to će biti nužno ukoliko državne institucije Republike Srpske budu birokratski pristupili, bez istinske volje i snage da stanu u kraj nezakonitostima”, naglasila je Linner.

Na telefon firme u Derventi CAPITAL-u se javio Siniša Simikić koji se predstavio kao zamjenik direktora i rekao da nema ništa posebno da kaže o tvrdnjama austrijskog investitora, nazivajući ih dezinformacijama.

„Ima za to sud, ima izvod iz sudskog registra gdje se vidi čija je firma i ne bih o tome komentarisao“, kratko je rekao Simikić.

U registru APIF-a kao osnivač derventske firme se vodi Robert Bursać, Albina Begić kao direktor, a Simikić kao zamjenik direktora. U drugim registrima poslovnih subjekata kao kontakt je naveden sajt firme u Austriji gdje stoji da je direktor Sabine Linner.

I kada su se predstavljali u okviru projekta “50+” koji su sprovodile “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, u sklopu promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”, u derventskoj firmi su kao kontakt naveli sajt matične kompanije „K-uni“ u Austriji.

Firma “K-Uni” iz Austrije proizvodi specijalne komponente za posebne termoizolacijske sisteme objekata i nosioc je posebnih inovacija i patenata u Evropi. Ima firme u Njemačkoj, Austriji, Litvaniji i u BIH.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Чланак Austrijanci najavljuju gašenje 150 radnih mjesta u Derventi zbog nerada institucija Srpske се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Austrijanci najavljuju gašenje 150 radnih mjesta u Derventi zbog nerada institucija Srpske