Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti

Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama zastave BiH.

Bob Bratina član Kanadskog parlamenta je tradicionalno čestitao Dan državnosti BiH. Između ostalog je napisao: “Među više stotina različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti Kanade su stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu što se zove BiH. 25. novembar se obilježava u Kanadi i širom svijeta. To je dan kada je BiH postigla savremenu državnost. Njena istinska historija vjekovima svjedoći istaknutu tradiciju, susret i mješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i, naravno, kuhinje. Bosanska državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogačuje stanovnike Hamiltona i Kanade, a čija je lična historija započela u BiH“.

Tradicionalno gradonačelnik Hamiltona čestita Dan državnosti BiH. U ovogodišnjoj čestitki gradonačelnik je između ostalog napisao: “Zadovoljstvo mi je pozdraviti bosansku zajednicu u Hamiltonu na Dan državnosti u BiH. Na današnji dan obilježava se godišnjica proglašenja volje naroda BiH da ona bude država. BiH je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima ostaje primjer onoga što je moguće kada se radi zajedno. Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu građana BiH kulturnoj raznolikosti Hamiltona. Ponosni smo što su građani BiH u Hamiltonu pronašli mjesto za svoj poziv, svoju kuću, život u slobodi i podizanje svoje porodice“.

Na današnji dan Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na svom Prvom zasjedanju, u Mrkonjić Gradu, udario je temelje današnje države BiH. U Rezoluciji ZAVNOBiH-a i Proglasu upućenom narodu, naglašena je odlučnost da BiH bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i građana.

Delagati ZAVNOBiH-a su u jeku Drugog svjetskog rata, imali više osjećaja i razumijevanja višestoljetne bosanskohercegovačke historije, kulture i tradicije, negoli predstavnici današnje vlasti. Žalosna je činjenica da se vlasti države BiH još uvijek nisu u stanju dogovoriti niti oko državnih praznika, pa se tako i današnji dan slavi samo u jednom dijelu države.

Građani BiH koji žive u Kanadi porućuju da je najbolja lekcija ZAVNOBiH-a bila upravo poruka da različitosti postoje, ali ne da bi kidale bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo, već da se zajedničkim snagama izbore za dobro svih, za napredak države BiH, a njenim jačanjem i za dobro i napredak Balkana, Evrope i svijeta. Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i sa iskrenim namjerama u srcu, možemo graditi državu BiH. Lideri bosanskohercegovačke zjednice u Kanadi u razgovoru sa političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade i posebno u razgovoru sa Kanađanima ističu slobodarsku svijest građana BiH koji žive u Kanadi, oličenu u ideji suživota i tolerancije te univerzalnim moralnim vrijednostima i tradicijom antifašizma, zašto su se građani i narodi BiH opredijelili. Opredijelili za teritorijalno jedinstvenu, multietničku i politički nezavisnu, suverenu državu BiH.

Ne bježimo od svojih nacionalnih odrednica, ali svakako ne zaboravljamo gdje smo rođeni, gdje su nam rođeni preci i gdje su nam rođena djeca. Trudimo se da u duhu ZAVNOBiH-a pokažemo da smo dostojni i spremni očuvati duh antifašizma, a kroz to i državnost BiH u dalekoj Kanadi. Tražimo od Kanade da više pomogne da država BiH krene putem napretka, stabilnosti i sigurnosti, da bude uzorom uspješne sredine i osovinom stabilnosti i saradnje u regiji i Evropi. Tražićemo da Kanada pojača svoju ulogu u očuvanju i jačanju države BiH i njenog evroatlanskog puta. Mi u Kanadi se kontinuirano sjećamo poruka ZAVNOBiH-a, učimo našu djecu o državnosti BiH.

Negiranje Dana državnosti i njegovih tekovina, uz istovremenu afirmciju i identifikaciju sa genocidnim ideologijama iz drugog svjetskog rata predstavlja stajanje suprotno od antifašističke borbe ondašnjeg, a i sadašnjeg, modernog demokratskog svijeta. Građani BiH u Kanadi ponosno afirmišu antifašističku borbu, kako u drugom svjetskom ratu, tako i u odbrambenom ratu, u toku agresije na BiH, od 1992. do 1995. godine.

Našoj dragoj zemlji, državi Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima čestitamo 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Neka nam živi jedina naša domovina Bosna i Hercegovina.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti – PR / Haber.ba

Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti – PR / Haber.ba

Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti – PR / Haber.ba


Izvorni članak: Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti