Otkazana sjednica o smjeni Vlade Kantona Sarajevo, o Nenadićevoj ostavci iduće sedmice

Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, je otkazana. Formalno-pravno, vlada je pala prošle sedmice kada je premijer Mario Nenadić podnio ostavku.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo dogovorio je da se za danas najavljena sjednica Skupštine KS odgodi. Ovo je, prije usvajanja dnevnog reda današnje sjednice kolegija, predložio zastupnik u Skupštini KS i član Kolegija Elmedin Konaković.

Osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo podnijelo je zahtjev za smjenu Vlade KS još 9. oktobra, međutim sjednica je zbog niza tehničkih i drugih razloga zakazana tek za današnji dan.

Nakon otkazivanja redovne sjednice, javnosti se obratio predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik te pojasnio razloge otkazivanja.

“Na današnjoj sjednici Kolegija dogovorili smo se da otkažemo redovnu sjednicu. Premijer Mario Nenadić podnio je neopozivu ostavku. Na novoj sjednici će se razmatrati Nenadićeva ostavka. Također, danas sam potpisao i svoju ostavku kako ne bih smetao novoj skupštinskoj većini u formiranju Vlade KS”, rekao je Čelik.

Članovi Skupštine KS, a koji čine novu većinu, oglasili su se povodom najave ostavke Marija Nenadića još prošle sedmice te su istakli kako će njegova ostavka dodatno usporiti smjenu Vlade KS s obzirom na to da će sada morati ući u novu proceduru koja mora proći kroz nekoliko tijela.

“Njegova ostavka ide na Komisiju za izbor imenovanja, ona priprema mišljenje i odluku prosljeđuje kolegiju. Kolegij nakon toga mora zakazati sjednicu za smjenu. Nenadić ne da ovim potezom nije ubrzao proceduru smjene Vlade Kantona Sarajevo, već je produžio rok za smjenu”, kazao je Konaković.

Nova, hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za 30. novembar u 10 sati, a na njoj će, kako je rečeno iz Vlade Kantona Sarajevo, biti razmatrana ostavka premijera Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Na istoj sjednici planirano je i imenovanje novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela.

The post Otkazana sjednica o smjeni Vlade Kantona Sarajevo, o Nenadićevoj ostavci iduće sedmice appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: Otkazana sjednica o smjeni Vlade Kantona Sarajevo, o Nenadićevoj ostavci iduće sedmice