KS: 280 novozaraženih i 348 oporavljenih

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 930 uzoraka prikupljenih u periodu od 18. do 21. novembra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 177 zaraženih osoba, odnosno 63,21 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 348 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid – 19, što je podatak koji potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, šesti dan za redom, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (70) i Općoj bolnici (99) hospitalizirano je 169 osoba, od kojih pet pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je osam osoba.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 214 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 4.866 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 21. novembra ove godine ukupno je registrovano 17.555 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 12.475 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 8. do 22. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.567 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju da se ljudi svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, zbog čega apeluju na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete stručnjaka i nadležnih institucija, prenose “Vijesti“.

Zbog toga ih ponovno podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici http://www.zzjzks.ba


Izvorni članak: KS: 280 novozaraženih i 348 oporavljenih