Zamjenici predsjedavajućeg VMBiH Turković i Bevanda sa Borrellom: Evropska perspektiva je ključni prioritet BiH

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa izaslanstva Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjetu, koji je uspješno realiziran u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tijekom današnjeg sastanka posvećena je posebna pozornost na obveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uvjeta za prijam u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Europske komisije.
Ministar Bevanda naglasio je da u procesu europskih integracija moraju sudjelovati sve razine vlasti sukladno ustavnom uređenju jer će tako uspjeh biti zajamčen, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u.

Prema riječima ministra Bevande, europske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH suglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.
Ministar Bevanda istaknuo je da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na europskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Europskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema riječima ministrice Turković, europska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići. Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Europske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na europskom putu.

Sastanku su nazočili izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Johann Sattler.


Izvorni članak: Zamjenici predsjedavajućeg VMBiH Turković i Bevanda sa Borrellom: Evropska perspektiva je ključni prioritet BiH