Programe u Mostaru predstavili i koalicije “Sve za Mostar“ i “Ostajte ovdje“

Koalicija za Mostar koju čine SDA, SBB, DF i BPS u Centru za kulturu predstavila je svoj izborni program koji će voditi pod sloganom “Sve za Mostar”.

– Vrijeme je da građanke i građani Mostara ostave eventualne razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere, te biraju multietnički i moderan grad, kakav je oduvijek i bio, rekao je nosilac liste ove koalicije doktor Zlatko Guzin.
On je naglasio kako je izborna platforma Koalicije za Mostar 2020, strateški dokument na čijoj izradi su radili stručnjaci, dodajući da prosperitetan i evropski Mostar može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba. Međutim, istakao je kako je odgovornost i na građanima, jer se izbori odlučuju izlaskom na birališta.

Program predstavljen u Centru za kulturu / PR – Haber.ba

Simboličnim ljepljenjem plakata na Španskom trgu i predstavljanjem programa započet će izbornu kampanju Lista “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju čine SNSD, SDS i srpska udruženja iz Mostara uz podršku institucija Republike Srpske i Srbije, te Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Koordinacije Dušan Golo poručio je da će se Srbi dalje u Mostaru boriti za jednaka prava sa ostalim narodima, te da je ključni cilj vratiti ih u Ustav HNK-a.

Srpska lista se predstavila na Španskom trgu / PR – Haber.ba

Prva mostaraka partija na Starom mostu je obilježila prvi dan kampanje izvođenjem performansa “Oslobađanje glasačke kutije”. Prema odredbama Izbornog zakona BiH kampanja je definirana kao “period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima”.

Političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju – organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.
Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost, te postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Također, zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti; sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju. Pozvani su i predstavnici medija i birači da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, saopćeno je iz CIK-a.


Izvorni članak: Programe u Mostaru predstavili i koalicije “Sve za Mostar“ i “Ostajte ovdje“