Opština Lukavac: Socijaldemokrate BiH pobjednici izbora, neke stranke “nestaju”

Glasovi su prebrojani – lokalni izbori su iza nas. Možda je sada vrijeme da se sumiraju rezultati izbora koji su iza nas.

Nakon prebrojanih 96.67% glasova, pobjednik Lokalnih izbora 2020. godine je stranka Socijaldemokrate BiH.

Ovo je stranka koju su osnovali nezadovoljni članovi SDP-a na čelu sa Enverom Bijedićem i Edinom Deliće i koja je na svojim prvim izborima osvojila 5.844 glasa na općini Lukavac i vjerovatno 10 zastupnika u OV Lukavac.

Stranka demokratke akcije (SDA) prema broju izgubljenih glasova najveći je gubitnik, ali i pored toga osvojit će najvjerovatnije isti broj vijećnika kao i SD BiH. SDA je osvojila 5.640 glasova, ali je za četiri godine izgubila 2,752 glasa.

SDP je također izgubio mnogo, a to se odrazilo na broj vijećnika u OV Lukavac. Prema posljednjim podacima, SDP će imati 3 vijećnika. Ova stranka je osvojila 1.843 glasa, a za četiri godine izgubila je 1.361 glas.

Pokret demokratske akcije, stranke koja je nastala od nezadovoljnih članova SDA također je pobjednik ovih izbora. Njima su ovo prvi Lokalni izbori i uspjeli su osvojiti 3 mjesta u OV Lukavac i 1.652 glasa.

Demokratska fronta je također kažnjena na ovim izborima i izgubili su dva vijećnička mjesta za razliku od izbora od prije 4 godine, kada su osvojili 3 mjesta u OV Lukavac. Na ovim izborima osvojili su 1.010 glasova i izgubili 721 glas.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osvojila 918 glasova što je za 978 glasova manje od prije 4 godine. Ipak, ova stranka će imati svog zastupnika u OV Lukavac.

SBB je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora, za četiri godine izgubili su 1.119 glasova, ali ipak sa 606 glasova uspjeli su dobiti mjesto u OV Lukavac.

Od stranaka koje nisu prošle u OV Lukavac, ali nikada nisu imale svog predstavnika, treba izdvojiti Našu stranku koja je za četiri godine izgubila 128 glasova.

Platforma za progres je dobitnik i pored toga što nisu dobili mjesto u OV Lukavac. Njima su ovo prvi Lokalni izbori i sa skromnom listom od 5 kandidata osvojili su 293 glasa.

249 glasova izgubio je BPS, dok za LDS ne možemo doći do podatka jer su prethodnih godina bili u koaliciji.

Napominjemo da ovo nisu konačni rezultati izbora i da se čekaju još dva biračka mjesta.


Izvorni članak: Opština Lukavac: Socijaldemokrate BiH pobjednici izbora, neke stranke “nestaju”