Komisija za sigurnost: Deportovati migrante koji budu uhvaćeni u kršenju bh. propisa

S tim u vezi, jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci:

1. Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću:

a) da neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u Bosni i Hercegovini, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.

b) da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH).

2. Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije.

3. Predlaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo:

a) da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja, prenosi “Radiosarajevo“.

b) da bez odlaganja intenziviraju akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koji se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. „policijskog sata“.

4. Pozivaju se Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjama i mjerama.

U ime članova ove komisije zaključke je potpisao predsjedavajući ovog skupštinskog tijela zastupnik Zvonko Marić.


Izvorni članak: Komisija za sigurnost: Deportovati migrante koji budu uhvaćeni u kršenju bh. propisa