Posljednji čuvar tradicije grnčarstva u Gračanici

Denis Huskić od komada gline, dodajući malo vode u grnčarskom točku starijem od 100 godina pravi zemljani lonac.

Tako su, kaže Denis, radili njegov otac i djed: ”Radi se u grnčarskom točku, kad se osuši…. ide na pečenje, peče se na drva, nekih 20 sati zavisi od proizvoda…”

Materijal za izradu predmeta je teško naći, a glina se priprema na poseban način. Spretne ruke grnčara iz Gračanice do sada su izvajale brojne posude. ”Dobra glina je važna tokom proces, pa glinu treba umijesiti, samljeti, pa napraviti i onda dobro osušiti, pa pečenje. Nakon toga ide kaljenje. Ako bilo šta nismo dobro napravili od toga neće ispasti kako treba,” dodaje Huskić.

Nažalost grnčarstvom se bavi sve manje ljudi u BiH. Izostala je, objašnjava Denis, podrška države i društva.

Korona virus uticao i na grnčarstvo

”Nema više interesovanja, mladi ne žele učiti zanat. Mislim da sam ostao sam i da će sa mnom ovaj zanat i umrijeti. Kod nas su bili kovači, metlari, sitari, užari i svi su ti zanati izumrli jer ih niko nije naslijedio, nisu imali podršku…” kaže Huskić.

Denis bez obzira na sve ne gubi nadu jer se od ovog zanata može živjeti.

”Zaradi se neka plata, kao u firmi eto… do nekih 600-700 maraka, tako nekako,” objašnjava Denis.

Korona virus je negativno uticao i na grnčarstvo jer je Denis svoje proizvode prodavao na pijacama i vašarima. Nada se da će se situacija uzrokavana korona virusom brzo vratiti u normalu, a on će, bez obzira na sve – ostati jedan od posljednjih čuvara ove vještine.

The post Posljednji čuvar tradicije grnčarstva u Gračanici appeared first on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


Izvorni članak: Posljednji čuvar tradicije grnčarstva u Gračanici