Kolega preminulog bh. doktora: Ova smrt više pogađa jer je pao jedan od nas

Njegov kolega i doktor u UKC-u Tuzla Nermin Salkić emotivnim statusom se oprostio od njega.

Prenosimo u potpunosti njegovu objavu.

Danas je preminuo naš kolega, infektolog, otac, suprug…preminuo od Covid-19. Preminuo jer je radio svoj posao,…

Objavljuje Nermin SalkicPonedjeljak, 16. studenoga 2020.

“Danas je preminuo naš kolega, infektolog, otac, suprug…preminuo od Covid-19. Preminuo jer je radio svoj posao, spašavao živote onih koji su se zarazili tuđim nemarom, ali i one koji su se zarazili svojim nemarom, neznanjem, bahatošću…

Neki dan čitam na komentarima na nekom portalu kako pojedini od ovih zadnjih, bahatih, opasnih po sebe i druge, opasnih po društvo komentarišu kako bi medicinski radnici ‘trebali da pocrkaju u ovim odijelima, jer ionako ništa ne rade, a sami su birali poziv’.

Pa jesmo birali…ali ne OVO…

Poznajem bolest, poznajem sivo, koščato lice smrti. Gledao sam je u oči, gledao sam je dok kosi druge, dok uzima moje najbliže, čak sam ponekada kao ljekar uspijevao i da joj otmem dušu ili dvije, na kratko ili na duže. Mi, zdravstveni radnici smo navikli na nju, dio je posla i ništa bolje ne opisuje taj naš stav nego onaj citat iz Igre prijestolja – “Šta kažemo Bogu Smrti? Ne danas! Ne danas!”

Ali ne mogu i nikad neću moći da se naviknem na uzaludnu, bespotrebnu, preventabilnu smrt. Smrt koja se mogla spriječiti, nije morala da se desi. A ovo je ta situacija – da je njih više držalo distancu, da je više njih nosilo masku, da je manje njih sjedilo po raznoraznim feštama uz višak ića i pića, manje bi bilo oboljelih, ne bi ovako dugo i intenzivno trajalo, a nas je tako zastrašujuće malo i tako smo umorni.

A posebno umorni od uzaludnih smrti, poput ove – iako ova više pogađa, neću lagati, jer je pao jedan od nas.

I tako, biće sigurno onih koji će možda ovo što ispade iz mene loše primiti, komentarisati, a iskreno, šta me briga, kako reče neko mudar, vrijeme je pametni prestanu svojim ćutanjem štediti osjetljiva osjećanja onih manje pametnih, ionako smo od aplauza svako veče u 20 sati prebrzo dogurali do ovoga sada, za šta ne postoji pristojna riječ u ljudskom vokabularu.

Ako se pak, makar jedno opameti i počne da shvaća ozbiljno ovo sa čime se nosimo, biće dosta.

Sutra je novi dan i sutra opet moje kolege i kolegice i moja malenkost idemo da kažemo Bogu Smrti ‘Ne,danas!’ Bez jednog od nas…”, napisao je Salkić.

Petković je važio za velikog čovjeka i profesionalca, te vrhunskog infektologa i borac protiv pandemije.

Bio je zaposlen na Odjeljenju za poluintezivnu njegu Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, prenosi “Radiosarajevo“.


Izvorni članak: Kolega preminulog bh. doktora: Ova smrt više pogađa jer je pao jedan od nas