Brojevi ne lažu: SDA iz izbornog ciklusa u ciklus sve više gubi: Ovo su podaci od 2012. do 2020.

Stranka demokratske akcije (SDA) u posljednja tri izborna ciklusa na lokalnom nivou izgubila je 11 načelničkih ili gradonačelničkih pozicija, što pokazuje trend sve manjeg povjerenja građana u funkcionere ove stranke.
SDA je na lokalnim izborima 2012. godine odnijela pobjede u 37 općina i gradova širom FBiH i dobila ili zadržala brojne gradonačelničke ili načelnike funkcije.

Četiri godine poslije (2016. godine) građani BiH su počeli manje vjerovati kandidatima SDA, što je rezultiralo sa 32 osvojena mandata.

To najbolje pokazuje podatak da su izgubili gradonačelničke pozicije u Zenici i Bihaću te načelničke u Visokom, Vitezu, Varešu, Odžaku, Bužimu, Kalesiji, Maglaju, Lukavcu, Zavidovićima i Živinicama. SDA je takve gubitke nadomijestila pozicijama načelnika u Općini Centar Sarajevo, Brezi, Kladnju, Trnovu, Srebreniku, Sapni i Doboj Jugu.

U ovogodišnjoj izbornoj noći 15. novembra lider SDA Bakir Izetbegović je poručio da je SDA izgubila u Sarajevu, ali da je popravila rezultat u Bosni i Hercegovini.

No činjenice su drugačije s obzirom na to da SDA nije popravila rezultate, jer su oni evidentno lošiji u poređenju i sa 2012. i sa 2016. godinom.

SDA je na ovogodišnjim lokalnim izborima osvojila 26 načelničkih i gradonačelničkih funkcija uz napomenu da je u nekim općinama/gradovima i dalje neizvjesno te da može doći do preokreta, što bi značilo da bi SDA mogla izgubiti još koje čelno mjesto.

Prema trenutnom stanju (17.11.), SDA će imati vlast u Bužimu, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, Doboj Istoku, Doboj Jugu, Tešnju, Teočaku, Jajcu, Banovićima, Živinicama, Kaknju, Olovu, Bugojnu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Busovači, Fojnici, Visokom, Brezi, Ilijašu, Konjicu, Hadžićima, Novom Gradu (Sarajevo), Vogošći, Trnovu i Prači (Pale FBiH). Ovome dodajmo da je SDA pobijedila i u Travniku, ali kandidat Mirsad Peco je preminuo na dan izbora i za sada nije poznato kako će rezultirati izborni proces u tom gradu.

Također, u Srebrenici na 50 posto prebrojanih glasova gubi Alija Tabaković, no ostavimo prostor da će možda osvojiti 27. načelničku poziciju za SDA ukoliko presude glasovi koji stižu poštom i ako SDA uspije zadržati prednost u nabrojanih dvadeset i šest općina i gradova.

“Analizirat ćemo. Raznovrsne afere koje su nas trebale uzdrmati, trebale su uzdrmati cijelu BiH, a ne tri općine u Sarajevu. Sarajevo zna biti hirovito, zna glasati protiv, a ne za. U politici je i dobivati i gubiti. Ovo što se desilo sa SDA, u Sarajevu smo izgubili, a u BiH popravili rezultat”, poručio je prvi čovjek SDA.

Dakle, konstatacija Bakira Izetbegovića, jasno je – ne stoji. SDA ima negativan trend iz ciklusa u ciklus.

Nakon izborne noći iz SDA se niko nije oglašavao, osim predsjednika Kantonalnog odbora Fikreta Prevljaka koji je za Klix.ba najavio da će ponuditi ostavku nakon fijaska koji su doživjeli i on i SDA u Sarajevu.

The post Brojevi ne lažu: SDA iz izbornog ciklusa u ciklus sve više gubi: Ovo su podaci od 2012. do 2020. appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: Brojevi ne lažu: SDA iz izbornog ciklusa u ciklus sve više gubi: Ovo su podaci od 2012. do 2020.