Počeli izbori u BiH: Više od tri miliona građana bira lokalnu vlast među 30.809 kandidata

U Bosni i Hercegovini danas su u sedam sati otvorena glasačka mjesta na kojim će birači moći glasati na sedmim lokalnim izborima od Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

U zaključeni Centralni birački spisak (na dan 1. oktobar u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača koji će moći ostvariti svoje pravo na biralištima.

Od toga 3.141.257 odnosi se na broj birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima u BiH, 102.377 birača je prijavljeno da glasa putem pošte, njih 14.059 je sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično, 7.925 birača je sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, te 704 koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Istovremeno 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19, o ćemu će CIK BiH imati izvještaj nakon izbora).

– Izbori na 5.759 biračkih mjesta i uz 388 mobilnih timova –

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova.

Po jedno biračko mjesto 15. novembra bit će otvoreno u u ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Na Lokalnim izborima 2020. godine se biraju vijećnici u 14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine i odbornici u sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, kao i vijećnici u 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine i odbornici u 56 skupština općina u Republici Srpskoj, kao i poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata.

Na neposrednim izborima biraju se i 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini.

Prvi put na lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Tako se ukupno, osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika, na lokalnim izborima 2020. godine bira i 3.142 vijećnika/odbornika, od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.

– U devet općina samo jedan kandidat za načelnika –

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta. Od tog broja, 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća, odnosno skupštine općina ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko distrikta BiH, kao i 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U devet osnovnih izbornih jedinica na glasačkom listiću za načelnika/ gradonačelnika se nalazi samo po jedan ovjereni kandidat, i to u općinama Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić-Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije COVID-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera, navode iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

– Izborni proces u doba pandemije COVID-a –

Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link “Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

I treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije CIK BiH 033/251-331 ili 033/251-332.


Izvorni članak: Počeli izbori u BiH: Više od tri miliona građana bira lokalnu vlast među 30.809 kandidata