Gračanički privrednici pomažu djecu oboljelu od dijabetesa

Upoznati sa situacijom u kojoj se nalaze djeca oboljela od dijabetesa i bol koju prolaze prilikom svakodnevnog mjerenja šećera u krvi, gračanički privrednici , na inicijativu dr. Davuda Zahirovića , pokrenuli su akciju nabavke senzora za bezbolno mjerenje šećera u krvi .

Akciju su već prvih dana pokretanja podržali pored Zahirovića i privrednici Vahid Brkić (Trgovir doo), Hasan Puškar, Rabija Fišić (Tehna doo), Omer Aljić (Zeka comerc doo) Ramiz Grapkić (Jadrina doo) a očekuje se da će naredne sedmice učešće uzeti i mnogi drugi privrednici .

Da bi izmjerili nivo šećera u krvi, oboljeli od dijabetesa svakodnevno trpe od deset do petnaest uboda dnevno, nerijetko i više. Broj uboda uključujući i apliciranje inzulina često premašuje 5000 uboda godišnje što izaziva bol i teže prihvatanje ove bolesti koja utiče ne samo na dijete nego i na čitavu porodicu i njegovu okolinu.

Rješenje, bar u dijelu koji se odnosi na smanjenje bola prilikom mjerenja nivoa šećera u krvi, te rizika hipoglikemije i hiperglikemije, je nabavka libre senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi.

Sa libre senzorom oboljela osoba ima samo jedan ubod u 14 dana i nivo šećera mjeri u kontinuitetu, bezbolno, prati rast i pad nivoa šećera, može na vrijeme da reaguje i koriguje a samim tim i bolje drži bolest pod kontrolom.

Današanji dan se između ostalog obilježava i kao SVJETSKI DAN DIJABETESA

The post Gračanički privrednici pomažu djecu oboljelu od dijabetesa appeared first on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


Izvorni članak: Gračanički privrednici pomažu djecu oboljelu od dijabetesa