Ivo Sanader i HDZ proglašeni krivima u slučaju Fimi-Media

Ivo Sanader proglašen je krivim u aferi Fimi Media, kao i Mladen Barišić, Branka Pavošević, a HDZ je odgovoran kako slijedi, pročitala je sutkinja u izricanju nepravomoćne presude.

Ivo Sanader nije bio na izricanju presude.

U obrazloženju je navedeno da je Sanader lično angažirao Barišića koji je tražio od trgovačkih društava, javnih preduzeća i institucija da angažiraju firmu Nevenke Jurak a dio novca se predavao i Branki Pavošević za financiranje HDZ-a, rekla je u uvodu izricanja presude sutkinja Irena Kvaternik.

Sutkinja zasad još čita toake presude po kojima su svi oni proglašeni krivima a uskoro će objaviti i kolike su kazne koje im izriče.

Na objavi presude nije došao niko od optuženih već samo njihovi odvjetnici, a Nevenka Jurak je u međuvremenu preminula.

Prva nepravomoćna presuda Županijskog suda u ovom slučaju izrečena je prije šest godina, a druga danas, javlja “24 sata“.

Podsjetimo, Sanader je uhapšen u Austriji u decembru 2010. Protiv njega je pokrenuto nekoliko sudskih postupaka koji traju i danas. U prvoj presudi za Fimi Mediju Sanader i HDZ su proglašeni krivima za izvlačenje 70 miliona kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Krivima su proglašeni bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, a svima su izrečene i zatvorske kazne, uvjetne i bezuvjetne.

HDZ je kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem protupravne koristi od 24,2 miliona kuna.

HDZ se branio da su nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali HDZ-u zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 miliona kuna.

Sanader se branio da je nevina žrtva političkog progona.

Šta je Fimi medija? To je firma koja je, kako tvrdi tužilaštvo, javnim preduzećima prema Sanaderovu nalogu obavljala razne usluge, za koje je fakturirala višestruko skuplje račune. Razlika, višak novca, išao je u crni fond HDZ-a, iz kojega su se potom finansirale aktivnosti stranke, ali i pojedinaca.

Novac je izvlačen ne samo iz javnih preduzeća, nego i iz ministarstava. HDZ je u prvoj presudi proglašen krivim jer je krivnja stranke ustanovljena prema krivnji njezina čelnika. U međuvremenu su neki akteri promijenili iskaze, a drugi umrli. Branka Pavošević je prvi put rekla kako joj je naloge davao Sanader, dok je drugi put rekla kako su joj naređivali Ivan Jarnjak i Branko Vukelić te Mladen Barišić.

Preminula je i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je na prvom procesu priznala, a na drugom odbacila krivnju.

Sanader je rekao da mu je sve odobravalo Predsjedništvo stranke. HDZ se ogradio od Sanadera. Ukratko, sve se pretvorilo u vrzino kolo, a javnost je sve zaboravila. U deset godina vidjeli smo bezbroj pravnih manevara, otezanja, žalbi i sličnih alata iz pravničke alatnice.

Prvu presudu Županijskog suda ukinuo je Vrhovni sud, koji je zaključio da suđenje nije bilo pravično. Afera Fimi-Media, koja je ušla u drugo desetljeće pravosudnog procesa, a i nakon ove presude nezadovoljne strane imat će mogućnost žalbe višem sudu, sve do Europskog suda za ljudska prava, i dalje će biti “afera” koja je potresla hrvatsku politiku, tužiteljstvo, sudstvo, ali i osobne sudbine njezinih protagonista.


Izvorni članak: Ivo Sanader i HDZ proglašeni krivima u slučaju Fimi-Media