Žene u Beču godišnje zarade 7.570 eura manje od muškaraca

BEČ – Dan jednakih plata u Beču ove godine pada na 11. novembar. To znači da će žene u poređenju sa muškarcima 2020. godine raditi 51 dan besplatno.

evrozona

izvor: agencije

Na današnji dan su muškarci u Beču već zaradili koliko žene zarade u toku cijele godine. Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 55.306 eura, dok žene u prosjeku zarade 47.736 eura godišnje, dakle 7.570 eura manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 53.153 eura, a žena 42.880, što predstavlja razliku od 19,3 posto. Ove godine je austrijski Equal Pay Day pao na 22. oktobar.

“Moj cilj je jasan: Dan jednakih plata mora padati na 31. decembar. Za društvo jednakih mogućnosti, za samostalan život i jednaku penziju ‘Gender Gap’ odnosno razlika u platama muškaraca i žena mora nestati”, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig na svom Facebook profilu.

Pri tome je u objavi pojasnio da žene i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla.

Naime, kriza izazvana koronavirusom za žene predstavlja duplo opterećenje u odnosu na muškarce, jer često moraju balansirati rad od kuće i online nastavu za djecu. Pored toga, najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama i dalje obavljaju žene. Klix.ba

Чланак Žene u Beču godišnje zarade 7.570 eura manje od muškaraca се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Žene u Beču godišnje zarade 7.570 eura manje od muškaraca